Nedjelja , 22.7.2018. | 08:54

Gospic

umjereno oblačnoumjereno oblačno

Temperatura

16°

Tlak zraka

1009.8 hPa

Vlažnost

89 %

Senj

vedrovedro

Temperatura

25°

Tlak zraka

1008.4 hPa

Vlažnost

50 %

Gospic

umjereno oblačnoumjereno oblačno

Temperatura

16°

Tlak zraka

1009.8 hPa

Vlažnost

89 %

Senj

vedrovedro

Temperatura

25°

Tlak zraka

1008.4 hPa

Vlažnost

50 %

Pretraživanje

Iz medija

Objavljeno: 5.4.2018. u 10:41
Prikaza: 760
Autor: Likaplus/narod

Nadbiskup Puljić

Ako ima pravnu težinu...

LS Županija : Ako ima pravnu težinu...

Nadbiskup Puljić: ‘Vladina interpretativna izjava je vrijedan potez, ako ima pravnu težinu’Rečenica nadbiskupa Puljića koju su mediji zamaglili: ‘Ne, nisam to uzeo zdravo za gotovo’ Preporuča da pravnici kažu koliku težinu ima interpretativna izjava.

Predsjednik HBK, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, u razgovoru za emisiju'Znakovi vremena' Hrvatskoga katoličkog radijaemitiranoj u srijedu 4. travnja komentirao je crkvene i društvene okolnosti koje se odvijaju u svezi Istanbulske konvencije u Hrvatskoj, te je postavio pitanjeima li Vladina interpretativna izjava pravnu težinu. Intervju u cijelosti možete pročitati niže u tekstu.

 

Suprotno tvrdnjama premijera Plenkovića, interpretativna izjava nema nikakvu pravnu težinu, baš kao niti deklasificirana izjava Vijeća Europe.

Što se tiče interpretativne izjave Vlade RH, u Konvenciji jasno stoji da država koja ratificira konvencijune može mijenjati ili ograničavati obveze koje se nalaze u Istanbulskoj konvenciji, a smatraju se"rezervama općeg karaktera”.

Dr. sc. Dubravko Ljubić: Interpretativna izjava nema nikakvu pravnu snagu

Dakle,interpretativna izjava ne mijenja pravni učinak ratifikacije. U članku 78.Konvencije jasno pišeda su rezerve moguće samo za točno pobrojane članake, pa tako nisu dopuštene za ideološke odredbe o"rodu kao društvenom konstruktu odvojenom od spola”, obvezu financiranja organizacija civilnog društva ili proizvoljni nadzor odbora GREVIOnad Vladom i državom koja konvenciju ratificira.

Što se tiče izjave Vijeća Europe, ona također nema nikakav pravni učinak. U uvodu autor Jörg Polakiewicz navodi "disclaimer” ili pravnu ogradu da deklasificirani dokument nema autoritativno značenje, već samo predstavljamišljenjekoje "ima za cilj pružiti savjet i smjernice”. Istanbulsku konvenciju kao međunarodni ugovor mogu jedino tumačiti oni koji su ga sastavili i nadležna tijela –Odbor ministara Vijeća Europe i GREVIO.


 

UiO: Interpretativna izjava nema pravnu težinu i podcjenjuje hrvatske građane u ime "Republike Hrvatske”

Nadalje, savjetodavno mišljenje u točki 8. napominje kako suspol i "rod” dva odvojena koncepta, čime zapravo potvrđuje neznanstvenu i neusuglašenu definiciju roda kao iz Konvencije (čl. 3. c.) kaodruštvenog konstrukta odvojenog od spola.

Odvajanje "roda” od spolauKonvenciji dodatno je naglašeno i utočkama 15. i 16."deklasificiranog” mišljenja gdje – poput članka 53. Pojašnjavajućeg izvješća uz Konvenciju – stoji da u društvu postoje grupe koje"mogu doživjeti diskriminaciju i na temelju rodnog identiteta, što jednostavno rečeno znači darod s kojim se poistovjećuju nije u skladu sa spolom koji im je dodijeljen pri rođenju…”.

Bernardić: 'Podržavam Plenkovića jer je interpretativna izjava beskorisni komad papira'

Iako poput interpretativne izjavenema nikakvu pravnu težinu, navedeno mišljenje Vijeća Europe ne samo da ne otklanja sumnju u postojanje rodne ideologije u Istanbulskoj konvenciji, već dodatnopotvrđuje kako Konvencija sadrži neznanstven i na razini EU neusuglašen koncept "roda” kao društvenog konstrukta odvojenog od spola.

Intervju u cijelosti, koji prenosi IKA,pročitajte u nastavku.


 

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Uplašili se "kockastog naroda" na ulici

Uplašili se "kockastog naroda" na ulici

20.7.2018. | 22:49
HLOVERKA O(TV)ORENO TKO SE PREPLAŠIO ‘KOCKASTOG NARODA’? Glasnoj manjini koja vidi ‘ustašizaciju’ – polako otkucava vrijeme
Likaplus.hr : Izraelski pjevač pjeva "Croatio, iz duše ...

Izraelski pjevač pjeva "Croatio, iz duše ...

15.7.2018. | 8:50
Uz pjesmu Giladi je poručio: “Moje srce i srce svih izraelaca koje poznajem sutra će biti s Hrvatskom. Svi očekujemo pobjedu hrvatske nogometne reprezentacije. Pjesma (‘Croatio iz duše te ljubim’) koju sam modificirao i otpjevao na hrvatskom jeziku neka bude poticaj i motiv pono
Likaplus.hr : Uvijek imam krunicu u džepu i pomolim se...

Zlatko Dalić

Uvijek imam krunicu u džepu i pomolim se...

12.7.2018. | 12:07
“Vjera mi daje snagu, uvijek imam krunicu u džepu i pomolim se prije utakmice. Zahvalim se Bogu na svakom danu, jer dao mi je snagu i vjeru, ali i prigodu da nešto u životu napravim”, izjavio je izbornik nogometne hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić u adventskom razgovoru za pri
Likaplus.hr : Miodrag Linta napao likaplus portal i druge..

Miodrag Linta napao likaplus portal i druge..

7.7.2018. | 10:53
Lint je poznat po izjavi da Hrvati njeguju "mit o Vukovaru" koji se temelji na laži kako bi se raspirivalo "antsrpsko raspoloženje", i njegove izjave da je Tuđmanova Hrvatska izvršila agresiju na Srbe u Vukovaru kako bi stvorila etnički čistu državu po uzoru na NDH.. Zanimljiv
Likaplus.hr : Dužinu i jačinu pljeska mjeri vodstvo stranke

Dužinu i jačinu pljeska mjeri vodstvo stranke

8.6.2018. | 10:11
Kad su novinari primijetili da je Stier na Saboru HDZ-a dočekan najvećim aplauzom, Kuščević je ispalio:"Imali smo jučer na Predsjedništvu analizu svih govora, aplauza i negodovanja na Saboru HDZ-a i jasno je bilo da su svi govori članova Predsjedništva, naročito predsjednika Plen
Likaplus.hr : Plenković mora shvatiti da Hrvatska izumire

Krajnji je čas!

Plenković mora shvatiti da Hrvatska izumire

6.6.2018. | 10:14
Likaplus.hr : STOP cenzuri na HRT-u

STOP cenzuri na HRT-u

4.6.2018. | 20:12
Likaplus.hr : Mora se poštivati volja naroda

Predsjednica RH

Mora se poštivati volja naroda

2.6.2018. | 18:55
Likaplus.hr : Jasenovac je bio zatvor za protivnike NDH

Igor Vukić na HRT

Jasenovac je bio zatvor za protivnike NDH

31.5.2018. | 22:27
Igor Vukić, novinar, publicist i Srbin po nacionalnosti čiji je otac kao dijete, zajedno s obitelji i poznanicima, bio zatočenik logora Jasenovac za vrijeme NDH,tvrdi Jasenovac je bio zatvor za protivnike NDH
Likaplus.hr : Pokolj djece u Slavonskom Brodu 1992.

Srpski zločini

Pokolj djece u Slavonskom Brodu 1992.

27.5.2018. | 20:28
Likaplus.hr : S 3,2 mil kuna Pupovac "pljuje" po svima

Bilten Pupovca

S 3,2 mil kuna Pupovac "pljuje" po svima

26.5.2018. | 16:09
Likaplus.hr : Ima 30 g. i ne želi iz kuće svojih roditelja

Ništa ne plaća

Ima 30 g. i ne želi iz kuće svojih roditelja

26.5.2018. | 9:05
Likaplus.hr : Plenkoviću smeta referendum,MOST,Živi zid,...

Plenkoviću smeta referendum,MOST,Živi zid,...

10.5.2018. | 10:00
Premijeru PLENKOVIĆU smeta referendum za izmjenu izbornoga zakona, smeta mu MOST, Živi zid, dr ŽELJKA Markić....samo mu ne smeta Pupovac i SDSS
Likaplus.hr : HDZ-SDP protiv, Glas Koncila ZA REFERENDUM

Odnarođene stranke?

HDZ-SDP protiv, Glas Koncila ZA REFERENDUM

8.5.2018. | 9:13
Ivan Miklenić, urednik Glasa Koncila, objavio je, naime, uvodnik u kojem je pozvao da se podrži referendum o izmjenama izbornog sustava. Miklenić je istaknuo manjkavosti postojećih izbornih pravila te naglasio da inicijativa “Narod odlučuje” pitanjima za referendum inicira tek d
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :