Subota , 4.7.2020. | 11:33

Pretraživanje

Gospodarstvo

Objavljeno: 8.6.2017. u 10:55
Prikaza: 1499
Autor: Likaplus/narod.hr

Zaštiti radnike koje rade nedjeljom, trudnice

LS Županija : Zaštiti radnike koje rade nedjeljom, trudnice

Udruga U ime obitelji zatražila je da se od diskriminacije zaštite osobito ranjive skupine – trudnice, samohrani roditelji i roditelji s više djece, radnici koji su prisiljeni na rad nedjeljom bez pravedne plaće i dr. – koje nisu navedene u nacrtu novogNacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije.

Iako je novi Nacionalni plan poboljšan u odnosu na prethodnu verziju, oni dalje sadrži neke ideološke mjere poput uvođenja građanskog odgoja, dostupnosti pobačaja i provedbe Zakona o životnom partnerstvu, dok istovremeno ne uključuje mjere koje se tiču zaštite naranjivijih skupina društva od diskriminacije.

Stoga je udruga U ime obitelji na javnom savjetovanju o nacrtu Nacionalnog plana i pripadajućegAkcijskog planakoje je završilo 3. lipnja, predložila da se kao jedan od ciljeva unesesuzbijanje diskriminacije trudnica, samohranih roditelja i roditelja s više djece na tržištu rada, u okviru kojeg je nužno provesti sljedeće mjere:

– unaprijediti zakonske odredbe koje reguliraju položaj i suzbijanje diskriminacije,
– informirati i podići svijest trudnica, samohranih roditelja i roditelja s više djece o njihovim pravima iz radnog odnosa i na tržištu rada, kao i o mogućnostima ostvarivanja tih prava te
– poboljšati kvalitetu i učinkovitost nadzora poslodavaca u provedbi zakonskih i drugih propisa vezanih uz ostvarivanje njihovih prava iz radnog odnosa.

U ime obitelji je istaknula i da, prema istraživanju autora s Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar” pod nazivom "Rizični čimbenici povezani s odlukom o legalnom prekidu trudnoće u Hrvatskoj” (2010.), žene koje su u braku, imaju dvoje i više djece, one mlađe životne dobi, nižeg su stupnja edukacije i imaju lošije socioekomomske prilike spadaju uposebno rizične skupine žena koje imaju povećan rizik za odluku o pobačaju. Budući da ne dobivaju adekvatnu skrb i da im nisu pružene informacije o trudnoći i životu i razvoju nerođenog djeteta koje nose, udruga smatra da su ove skupine žena posebno stavljene u nepovoljan položaj, zbog čega predlaže da se kao mjera suzbijanja diskriminacije prema navedenim skupinama žena kao mjera uvrstiprovedba kampanja i edukacija informiranja o trudnoći i životu nerođenog djeteta te o načinu na koji rizične skupine trudnica mogu zatražiti pomoć kako bi zadržale svoje dijete, a ne se odlučile na pobačaj.

Kao osobito ranjivu skupinu U ime obitelji je navela i radnike koji rade nedjeljom – "to su građani koji imaju najniža primanja u Hrvatskoj i oni su time već ranjivi – jer se u ovako visokoj nezaposlenosti, boje boriti za svoje prava, strahuju za svoj posao.Zakonodavac ih je dužan zaštiti od diskriminacije, kojoj su izloženi kada ih se prisiljava da rade nedjeljom bez pravedne plaće i u teškim uvjetima rada, koji je često prekomjeran.Predlažemo da se u Nacionalni plan za borbu protiv diskriminacije 2017. – 2022. i pripadajući Akcijski plan unesu odredbe koje će konkretno štititi ovu ranjivu skupinu radnika, u koju osobito spadaju žene, a sankcionirati poslodavce koji ih diskriminiraju prisilama na nepravednu plaću i teške uvjete rada”.

Ustavom Republike Hrvatske jamči se sloboda savjesti i vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja (čl. 40), no unatoč tome posljednjih je godina u medijima sve izraženija diskriminacija vjernika katoličke vjeroispovijedi, što je osobito bilo vidljivo prilikom dolaska relikvija sv. Leopolda Mandića u Hrvatsku, ističu iz U ime obitelji. Stoga je udruga zatražila da se u Nacionalni plan unesu mjere kojima će sezaštiti dostojanstvo vjernika svih vjeroispovijedi i vjerskih zajednica i njihovih institucija u medijskom prostoru.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
brinje

brinje

Komentirano: 9.6.2017. | 9:21

1

Komentar je izbrisao Administrator!
brinje

brinje

Komentirano: 9.6.2017. | 9:00

2

Ima talibana i s lijeve strane, ti Mirko očito pripadaš njima, pa pročitaj što piše pa onda komentiraj: "– unaprijediti zakonske odredbe koje reguliraju položaj i suzbijanje diskriminacije, – informirati i podići svijest trudnica, samohranih roditelja i roditelja s više djece o njihovim pravima iz radnog odnosa i na tržištu rada, kao i o mogućnostima ostvarivanja tih prava te – poboljšati kvalitetu i učinkovitost nadzora poslodavaca u provedbi zakonskih i drugih propisa vezanih uz ostvarivanje njihovih prava iz radnog odnosa."
brinje

brinje

Komentirano: 9.6.2017. | 8:26

3

Mirko a ti laješ radi sebe ili sela?

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Kreće energetska obnova kuća

Objavljen poziv

Kreće energetska obnova kuća

26.6.2020. | 7:50
Likaplus.hr : Grad na istoku Hrvatske-biser na Dunavu

Šarengradska šetnica

Grad na istoku Hrvatske-biser na Dunavu

5.5.2020. | 17:34
Šarengradska šetnica-maleni biser na Dunavu Šarengrad je naselje koje pripada Gradu Iloku. Cijelim povijesnim razvojem je povezan s Dunavom. Jučer,29.4.2020. je svečano otvorena javna rasvjeta na obaloutvrdi u Šarengradu.
Likaplus.hr : HDZ korona krizu koristi da opstane na vlasti

Miroslav Škoro

HDZ korona krizu koristi da opstane na vlasti

27.4.2020. | 21:43
HDZ korona krizu koristi da opstane na vlasti
HDZ korona krizu koristi da opstane na vlasti
Likaplus.hr : Otvoreno pismo odgovornima

Luka Krilić

Otvoreno pismo odgovornima

29.3.2020. | 8:54
* Luka Krilić, dipl. politolog, konzultant, dugogodišnji predsjednik Hrvatsko-talijanske udruge u Rimu i glavni tajnik Saveza hrvatskih zajednica u Italiji. Vodio je turističku firmu, mali hotel u Rimu, a u Hrvatsku se vratio u srpnju 2016. godine. Trenutno živi u Zagrebu, otac j
Likaplus.hr : Sami očitajte potrošnju struje

HEP poručuje

Sami očitajte potrošnju struje

21.3.2020. | 12:34
Sami očitajte potrošnju struje
Likaplus.hr : Potpora poljoprivrednicima

Potpora poljoprivrednicima

24.10.2019. | 7:15
Likaplus.hr : Tržište rada u Lici

Tržište rada u Lici

17.10.2019. | 7:49
Likaplus.hr : Više od 2200 mladih za subvencionirani kredit

Više od 2200 mladih za subvencionirani kredit

26.9.2019. | 12:53
Štromar: Više od 2200 mladih predalo zahtjeve za subvencije, poziv otvoren do 4. listopada
Likaplus.hr : 1119 zahtjeva za subvencioniranje kredita

1119 zahtjeva za subvencioniranje kredita

19.9.2019. | 11:39
Likaplus: Subvencije za kupnju stan ili kuće, velik interes
Likaplus.hr : Novi CD "Pogledaj srcem" 2018

Novi CD "Pogledaj srcem" 2018

26.4.2019. | 13:14
Laudato TV svim zaljubljenicima u duhovnu glazbu predstavlja novi CD "Progledaj srcem VOLUME 03". Na CD-u nalaze se brojne duhovne skladbe s prošlogodišnjeg koncerta održanog u Ciboni, 21. travnja 2018. Ovaj CD moći ćete nabaviti na samom koncertu ''Progledaj srcem'' u Areni
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :