Četvrtak , 28.5.2020. | 13:31

Duhovni kutak

Objavljeno: 15.8.2018. u 16:02
Prikaza: 1001
Autor: Likaplus/narod.hr

Zdravo Djevo, kraljice Hrvata

LS Županija : Zdravo Djevo, kraljice Hrvata

Malo njih zna kako je za blagdan Velike Gospe i u vremenu oko njega, najomiljenija i najizvođenija pjesma Zdravo Djevo, Kraljice Hrvata, koju je za života 1904. napisao otac Petar Perica.

Ova koreografija popraćena je pjesmom koja je našla najdublji korijen u hrvatskom korijenu, među narodom Hrvata:

Zdravo djevo, kraljice Hrvata!

Gospa je uvijek zauzimala posebno mjesto u srcima hrvatskog puka, te stoga Isusova majka nije slučajno u ova teška vremena za mjesto ukazanja odredila – najmanje od svih mjesta u jednoj od najmanjih katoličkih zemalja svijeta. Doista, ukazanja u Međugorju stavila su ime Hrvatske i Hrvata kao katoličkog naroda u sam svjetski vrh interesa ljudi, daleko ispred Dubrovnika ili bilo kojeg drugog hrvatskog mjesta.

A već gotovo 40 godina rijeke hodočasnika slijevaju se u ovo hercegovačko selo, maleni zaselak Bijakoviće. Da u tom hrvatskom kršu potraže mrvu vjere i stijenu utjehe kod one koja porodi Spasa na ovaj svijet.

I svaki je Hrvat, na određeni način po baštini otaca, Gospino dijete i posinak Kraljice.

Duboko ganut i slomljen svojim životnim lutanjima, veliki sin hrvatskog naroda Ivan Meštrović je pri kraju života, kao Gospino dijete, mogao napisati:

Zahvalimo

Njoj– nepresušnom vrelu, čiji tok sve suše i
potresi ne prekinuše.

Njoj– stablu jakomu, koga sve bure ne iščupaše,

svi požari ne izgoriše, koje zla kob kroz vjekove
po njoj prosu.

Njoj– čije žile ne uginuše, čiji sokovi ne

presahnuše.

Njoj– njedru i utrobi, komu Gospod klicu našega
života povjeri.

Njoj– koja niti našega života sačuva od svih kosa,
noževa i oštrica.

Njoj– neka je za sve vjekove hvala i ljubav naša.

Njoj– iz čijeg krila sunce ugledasmo i Gospoda
osjetismo, neka je prvo mjesto do trona Njegova.

Njoj– koju Tvorac za pomagačicu odabra u skrbi
oko roda našega.

Njoj– koju Gospod tako čednu ispod svog trona
postavi, da i dalje bdije nad svetištem otaca
naših u slavu Gospoda, a za mir i spas roda
našega.

Naša je zemlja sačuvala uspomene naše, a naša
Gospa lozu našu.

U 19. stoljeću veliki papa Leon XIII. dao je mandat Josipu Stadleru, prvom vrhbosanskom nadbiskupu da utemelji isusovačko sjemenište za napaćeni katolički narod Bosne. Izabrao je Travnik, srce Bosne, i dao ga na upravljanje isusovačkom redu koji su gimnaziju i sjemenište učinili svjetskim poznatim, a u ovoj su školi obrazovali brojni uglednici iz crkvenog i svjetovnog miljea.

U Travniku su isusovci pokrenuli pastoralnu inicijativu za mladež kada je oko 160.000 mladih Hrvata katolika pristupilo toj Bratovštini!

Jedan od onih koji se školovao u tom sjemeništu bio je Petar Perica koji je Travniku napisao pjesmu "Zdravo Djevo, kraljice Hrvata” – pjesmu koja se danas pjeva u svim crkvama gdje god ima Hrvata katolika u svijetu.

Bijaše pater Perica na glasu svetosti, što ga je počeo pratiti još kao mladića u travničkome sjemeništu, a umro je svetačkom, mučeničkom smrću na Daksi, otočiću nadomak dubrovačke luke Gruž, gdje su ga u noći s 25. na 26. listopada 1944. strijeljali partizani, bez suđenja i bez ikakvih dokaza krivnje. Zajedno s patrom Pericom tada je mučki pogubljeno najmanje 35 Dubrovčana, među kojima 7 svećenika. U knjizi isusovca Roka Prkačina: „O. Petar Perica, DI: Pjesnik i mučenik” možemo o dostojanstvenoj i mučeničkoj smrti Petra Perice pročitati:

"Mobilizirani partizanski vojnik, nakon ulaska partizana u Dubrovnik, nalazeći se u partizanskoj jedinici na Brgatu, čuo je kako su partizani, vrativši se baš s Dakse u bazu na Brgatu, među sobom pričali da su mitraljezom pokosili mnoge Dubrovčane. Jedan od njih je rekao kako ne može zaboraviti sliku 'padra Perice' oko kojega su se okupili osuđenici s rukama preko očiju, a on raskrilio ruke i pjevao crkvenu pjesmu Tebe Boga hvalimo i gledao ravno u mitraljesku cijev.”

Nakon ekshumacije tijela ubijenih nakon više od pola stoljeća, DNK analizom su identificirani posmrtni ostaci Petra Perice, pa je 26. lipnja 2010. dostojno pokopan uz svoju redovničku subraću na dubrovačkom gradskom groblju Boninovo. Osnovna škola oca Petra Perice u Makarskoj, rođenog u obližnjem selu Kotišina, nosi ime njemu u čast.

Dubrovački biskup Mate Uzinić je 31. listopada 2012. predložio da se za Petra Pericu, uz još neke svećenike, pokrene dijecezanski proces za utvrđivanje njihova mučeništva i proglašenja blaženima.

Mučenička smrt i vjera o. Petra Perice nepresušan je izvor nadahnuća za nove generacije hrabrost, a njegova zvijezda danas sja na hrvatskom nebu punim sjajem.

I u najvećim vremenima mraka, kada Hrvat nije smio slobodno reći da je Hrvat, i kada mu je svaka pjesma bila zabranjena, njegova Rajska djeva pjevala se s ponosom u Kristovim crkvama svugdje gdje su živjeli Hrvati.

Pjesmu su pjevala djeca, mladići i djevojke, muškarci i žene, starci i starice, s posebnim ganućem i suzom u oku, bila je to njihova emotivna veza s napaćenom hrvatskom grudom i njihovom Katoličkom crkvom. Mnogi nisu niti znali tko je napisao ovu omiljeniju pjesmu niti su znali za strašnu sudbinu patera Perice. Ali kroz pjesmu, ponos i vjeru koju je ona budila u srcima ljudi, sudbina Petra Perica utkala se u tkivo naroda.

Pjesma je ostala, od trenutka kada je napisana, pa evo sve do današnjih dana, već više od sto godina, dio živog srca, živog čovjeka i jednog živog naroda, kao da mu je utkala neslomljivu sigurnost da njegova Kraljica bdije nad svojim narodom, nad vjernim Hrvatima.

Velika Gospo, kraljice i majko Hrvata, moli za nas!

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Ne može sve biti važnije od duhovnog

Biskup Škvorčević

Ne može sve biti važnije od duhovnog

22.4.2020. | 23:50
U ograničavanju mjera nije se vodilo računa o duhovnoj dimenziji, nego samo fizičkoj naravi Mons. Antun Škvorčević za emisiju Laudato televiziju komentirao je zahtjev koji je uputio Nacionalnom stožeru civilne zaštite u kojem moli za popuštanje restrikcijskih mjera na području Po
Likaplus.hr : Održana Svehrvatska  Posvetna Molitva

Održana Svehrvatska Posvetna Molitva

20.4.2020. | 11:39
Na Drugu vazmenu nedjelju, odnosno prve nedjelje nakon Uskrsa, slavi se Nedjelja Božjeg milosrđa. Tim povodom u sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova, u 15 sati, vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić predvodio je svehrvatsku posvetnu molitvu. Tekst svehrvatsk
Likaplus.hr : Blagdan Božjeg milosrđa bez vjernika

Blagdan Božjeg milosrđa bez vjernika

20.4.2020. | 10:02
Donji Lapac-Bez obzira na epidemiju korone virusa i što se Mise još uvijek služe bez naroda župnik Dino nakon što je odslužio jutarnju Misu izložio je Presveti Sakramenat tako da ljudi mogu se pokloniti Isusu i provesti vrijeme u osobnoj molitvi. Župnik je u crkvi za štovanje izl
Likaplus.hr : Sretan Uskrs, zemljo Hrvatska!

Sretan Uskrs, zemljo Hrvatska!

12.4.2020. | 8:59
Sretan Uskrs, zemljo Hrvatska!Svim čitateljima likaplus portala Sretan i blagoslovljen Uskrs kojeg provodimo u kućnim katakombama."Ne bojte se! Otvorite vrata Kristu"-Ivan Pavao II.
Likaplus.hr : Župnik iz Lapca uz svoje župljane

Ni pandemija nije zapreka

Župnik iz Lapca uz svoje župljane

7.4.2020. | 13:45
Pred Cvjetnicu župnik je podijelio pomoć od Caritasa svim onim obiteljima koji tu pomoć primaju te im zaželio sretan i blagoslovljen uskrs. Na samu Cvjetnicu župnik se pobrinuo da osigura maslinove grančice za svoje župljane, te ih je prije mise blagoslovio, i uz pomoć vrijed
Likaplus.hr : MISE za Cvjetnicu

MISE za Cvjetnicu

5.4.2020. | 7:37
Na Nedjelju Muke Gospodnje ili Cvjetnicu 5. travnja, u spomen slavlja ulaska Gospodinova u Jeruzalem, zbog poštivanja odredbi civilnih vlasti euharistijska slavlja moći će se pratiti putem elektroničkih medija – radija, televizija, internetskih stranica biskupija i društvenih mre
Likaplus.hr : Pospite se pepelom i molite krunicu svaki dan

Pospite se pepelom i molite krunicu svaki dan

4.4.2020. | 10:33
Katolički radio WQPH EWTN izvijestio je da je primio novu poruku od sestre Agnes Sasagawa, redovnice, koja je primala poruke Gospe od Akite u Japanu, odobrene od strane Katoličke crkve – prenosi grupa Vjera/Dnevno.
Likaplus.hr : Zajednička krunica svih Hrvata svijeta

Dnas u 14,oo sati

Zajednička krunica svih Hrvata svijeta

4.4.2020. | 9:44
KAKO OKUPITI RASPRŠENE SINOVE Bitno.net danas prenosi zajedničku krunicu svih Hrvata svijeta: Pripremite se uz nadahnute riječi patera Ike Mandurića Budite danas u 14 sati na portalu Bitno.net! Link ćemo objaviti pola sata prije početka emitiranja!
Likaplus.hr : LIKA nije kompromitirana...

LIKA nije kompromitirana...

3.4.2020. | 23:02
Hvala Bogu, nije Hrvatska jedina apsurdna zemlja na planetu, ona samo drži korak s takvim svijetom o kojem je pisao francuski pisac Albert Camus (1913. – 1960.). I za to, prije pola stoljeća, 1957. godine, dobio Nobelovu nagradu. "Apsurd” više nije riječ koja je u modi, kao ni "
Likaplus.hr : Dragi Hrvati, djeco moja,ne bojte se!

Veliki karizmatik Manjckal

Dragi Hrvati, djeco moja,ne bojte se!

26.3.2020. | 17:04
Pismo Oca Jamesa Manjackala za hrvatsku 24.03.2020. Dragi moji Hrvati, djeco Moja, Isus zna vašu sadašnju krizu i patnje. Ne brinite se nego se čvrsto držite svoje vjere u Isusa
Likaplus.hr : Na Blagovijest u gospićkoj katedrali

Biskup Križić

Na Blagovijest u gospićkoj katedrali

26.3.2020. | 8:04
Likaplus.hr : Danas Dan nerođenog djeteta

25.ožujka

Danas Dan nerođenog djeteta

25.3.2020. | 8:00
Likaplus.hr : Tko je stalno u strahu,svaki dan je kažnjen

Tko je stalno u strahu,svaki dan je kažnjen

21.3.2020. | 11:37
A i čovjek se navikne. I iznimno postane rutina. "Tko je stalno u strahu, svaki je dan kažnjen", zaključuje Publilius Syrus Publilije Živjeti pod težinom „što ako“ je teško za živjeti. Isusove riječi su riječi „života“, umirujuće za našu dušu, daju moć danima našeg života. „Ne bo
Likaplus.hr : Novinar od ateiste postao gorljivi vjernik

U Međugorju

Novinar od ateiste postao gorljivi vjernik

14.3.2020. | 22:07
Poznati novinar časopisa Rolling Stone priznao Oprah: Imao sam viziju u Međugorju!
Poznati novinar časopisa Rolling Stone priznao Oprah: Imao sam viziju u Međugorj
Likaplus.hr : Konačno jedan biskup pozvao i na molitvu Bogu

Konačno jedan biskup pozvao i na molitvu Bogu

13.3.2020. | 23:38
U moru priopćenja biskupa ovih dana koji se odnose na tehničke stvari, konačno smo dočekali da jedan biskup i to Gospićko-senjski , Zdenko Križić, pozove vjernike i na usrdnu molitvu Gospi od zdravlja i potiče svećenike da organiziraju molitve po tim nakanama Gospi od zdravlja.
Likaplus.hr : Kineski katolici mole pred zatvorenom crkvom

Kineski katolici mole pred zatvorenom crkvom

4.3.2020. | 8:45
Kineski katolici mole se pred zatvorenom crkvom
Likaplus.hr : Majčine ruke u Lourdesu-filma na Laudato TV

11.veljače u 21:15

Majčine ruke u Lourdesu-filma na Laudato TV

11.2.2020. | 9:10
MAJČINE RUKE U LOURDESU – film o izlječenjima duša i tijela - 11. veljače na Laudato TV-u Na blagdan Gospe Lurdske, 11. veljače u 21:15 Laudato TV donosi vam odličan dokumentarni film o francuskom svetištu Lourdes. Majčine ruke u Lourdesu
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :