Petak , 27.4.2018. | 02:59

Gospic

pretežno vedropretežno vedro

Temperatura

15°

Tlak zraka

1013.3 hPa

Vlažnost

72 %

Senj

vedro, jak vjetarvedro, jak vjetar

Temperatura

17°

Tlak zraka

1014.6 hPa

Vlažnost

54 %

Gospic

pretežno vedropretežno vedro

Temperatura

15°

Tlak zraka

1013.3 hPa

Vlažnost

72 %

Senj

vedro, jak vjetarvedro, jak vjetar

Temperatura

17°

Tlak zraka

1014.6 hPa

Vlažnost

54 %

Pretraživanje

Duhovni kutak

Objavljeno: 2.3.2017. u 9:37
Prikaza: 953
Autor: Likaplus/dnevno

Otvoreno pismo

Prekasno je za "ubiti" Međugorje

LS Županija : Prekasno je za "ubiti" Međugorje

Darija Škunca Klanac, hrvatska pjesnikinja i autorica brojnih istraživanja o fenomenu Međugorja kao i autorica knjiga o Međugorju, između ostalih i one koja nosi naziv – 'Razumijevanje Međugorja' otvorenim pismom koje je poslala na našu redakciju odgovorila je mostarskom biskupuPeriću što misli o njegovim izjavama u kojima on, unatoč brojnim plodovima i tome što je Međugorje postala najveća ispovjedaonica svijeta – kategorički odbija 'prihvatiti' istinu o Međugorju vidljivu upravo u tim plodovima . Spomenula je i to da ovo nije prvi put da se mostarski biskupi tako bune protiv Međugorja ali i upozorila da je prekasno za – ubiti Međugorje jer – plodovi su već tu.

Njezino pismo prenosimo u cijelosti:

Preuzvišeni oče biskupe,

S pažnjom sam pročitala Vaše najnovije priopćenje o Međugorju. Osjećam se ponukanom napisati Vam otvoreno pismo, a razlog je jednostavan: pojavu međugorskih ukazanja (potonju riječ pišem bez navodnika) proučavala sam niz godina, posebno iz razdoblja prvih sedam dana. Preslušavala sam snimke 18 razgovora, od 27. 6. 1981. do 30. 6. 1981., kada su fra Jozo Zovko i fra Viktor Kosir ispitivali vidioce. Čuvajući se senzacionalizma već od samih početaka pa sve do sada, čemu, kao žena, inače nisam sklona,uvijek sam ostajala zadivljena i uvjerena u njihove iskrene i istinite iskaze. Napisala sam četiri knjige na tu temu kao rezultat mojih istraživanja i svjedočenja, uporno u nastojanju da objektivno i otvoreno potaknem na nužno potrebno razlučivanje bez kojega se ništa ne može razumjeti ni vrednovati. (vidi moje web stranice,www.comprendre-medjugorje.info)

Vi pak, oče biskupe, oko spomenutih međugorskih pitanja redovito izlazite u javnost s tekstovima na način kao da ne postoji svjetla strana mjeseca. Oče biskupe, prekasno je ubijati Međugorje s namjerom da se pomuti zdrava jezgra začetaka događaja ukazanja. Ono je toliko naraslo i donijelo dobrih plodova da sada ispada čudno kao da se dijete nije ni rodilo, a ono je tu pred očima cijeloga svijeta, ono raste i ušlo je u svoju fazu sazrijevanja. Vi, evo, kao da mu želite, u trenutku kada papin posebni izaslanik dolazi u Međugorje, dati smrtonosni udarac. Vaše pismo objavljeno baš pred dolazak papina izaslanika, djeluje nametljivo, skoro kao da ga želite dočekati s porukom: „Evo, to je istina o međugorskim ukazanjima; sve sam Vam ja rekao i nije Vam potrebno drugo gledati".

Ne kanim, oče biskupe, s Vama ulaziti u polemiku. Od početaka svojih istraživanja bila sam za razgovor i razbor, ne za prazne rasprave. To nisam radila ni s najvećim protivnicima Međugorja, koji su surađivali s mostarskim Ordinarijatom, nego sam s njima dogovarala i ostvarivala susrete ovdje u Montrealu i u Francuskoj. Posebno sam, pak, svojevremeno pok. fra Ivu Sivriću ponudila da surađujemo u istraživanjima prvih dana ukazanja, što je on kategorički odbio. Šteta, jer smo mogli zajedno doći do potpunijih rezultata. Fra Ivo je zasnovao tezu da je Međugorje kopija Lurda, jer su navodno djeca čitala neku knjigu o Lurdu i odmah ušla u glumu tih ukazanja. Kada sam pak pobliže uvidjela tu sličnost s Lurdom, koju je i on utemeljeno uočio, pa onda pretvorio u dječju igru, ja sam se dala na proučavanje Lurda i došla do toga da je zaista sličnost zapanjujuća. (Medjugorje, réponses aux objections,Daria Klanac, Éditions du Sarment, Paris, 2001, str. 109) To me je još više učvrstilo u mom stavu o istinitosti Međugorja.

Međutim, po Vašem načinu razmišljanja, mogla bih se zapitati kakva je to Gospa koja se ukazivala u Lurdu. Po Vašoj jednostranoj analizi, zaključujem da ni Lurd ne bi bio istinit:

prvi danGospa ništa ne govori, nego samo klima glavom i moli s Bernardicom Slava Ocu i onda naglo nestaje;drugi danBernardica škropi Gospu blagoslovljenom vodom, Gospa se nasmiješi i ostaje. U Međugorju je to bilo trećeg dana.

Trećeg danaBernardica je upitala prikazu da joj kaže svoje ime. Gospa se nasmijala i nije odgovorila.

Devetog dana, Bernardica pere lice u blatu i žvače travu. Svi koji to promatraju misle da je poludjela. A iz tog čina potekla je voda i dalje teče. Potom se pojavilo pedesetak lažnih vidioca. Gospa nije baš izabrala ni najpogodnije mjesto koje se je prije ukazanja smatralo nečistim, jer se tu dovađalo svinje. I tako redom.

Francuska Biskupska Konferencija, svojedobno je zatražila od teologa i mariologa René Laurentina da prouči Lurd. On je to i učinio i na tu temu izdao 30- ak knjiga. Postao je autoritet u crkvi i u svijetu. Francuski biskupi nisu imali nikakav prigovor na njegov rad.

S Ocem Laurentinom surađivala sam dugi niz godina. (Intimno pismo mojim hodočasnicima,str. 38. Darija Škunca Klanac, Sakramento 2016.) On me je hrabrio u mojim istraživanjima i napisao predgovor za francusko izdanje moje knjigeNa izvorima Međugorja(Aux sources de Medjugorje, Sciences et culture, Montreal 1998. (3e éditions 2014. www.comprendre-medjugorje.info ) Premda se u svemu nismo slagali, nije nam smetalo da nastavimo radom. A za Lurd je kazao, promatrajući danas ponašanje prema Međugorju, da bi teško Lurd prošao u naše vrijeme. Ipak, zacijelo i Vi štujete Gospu Lurdsku, kao i pape i sav vjerni puk.

Ovdje nije mjesto za dugo izlaganje o toj Gospinoj pedagogiji s malenima. Uostalom, mudri i umni tu vrstu govora ni ne razumiju. Samo ponovno podsjećam: o tome sam pisala u svojim knjigama. S obzirom pak na Vaše pismo, puno zajedljivosti i jednostranosti, želim unijeti samo malo svjetla u tamnu stranu Vaših izjava. Izdvojit ću dio iz razgovora koji su fra Jozo Zovko i fra Viktor Kosirvodili s Jakovom prvih sedam dana. Vidjelac Jakov bio je nepokolebljivo uvjeren i beskrajno radostan da vidi Gospu.

Fra Zovko: A jesi li radostan da si vidio Gospu?

Jakov: Kako neću biti radostan!?

Fra Kosir: Reci, je l'si ti ikad poželio da se oće meni ovako Gospa ukazat_

Jakov: Pa jesam. A sad kažem, ja sam reka: " Sad da umrem, ne bi mi bilo žao kad sam Gospu vidio."

Fra Kosir: Dobro to, ali jesi l'se ti ikad nadao, recimo, prije godinu dana ili prije po godine?

Jakov: Nisam ništa.

Fra Kosir: Nisi se nadao da bi ti se mogla Gospa ukazat, nisi ni to ni mislio?

Jakov: Nisam to ni zna.

Fra Kosir: Da se može ukazat?

Jakov:Da.

Fra Kosir: A što da te večers smetu, da ti ne dadu ić, mama ili netko drugi?

Jakov: Ko će mene smetat kad ja oću ić. Mene oni vuče želja ić gori.

Fra Kosir: A mama ti ne dadne?

Jakov: Ne more me zaustavit. Ja oću.

Fra Kosir: Ne more?!

Fra Zovko: Kako bi joj reko?

Jakov: Ja bi reko mama ja ću ić pa ti me bila ubila. Ti me ubi, ja ću ić opet.

Fra Zovko: Znam, ali kad Bog kaže da slušaš mamu. Što ćeš onda kazat.

Jakov: Ja ću ić Bogu gori, Gospi ću ić gori i eto.( 27. 6. 1981. Prije podne)

Fra Zovko: Ali kad nisi je vidio?

Jakov: Koga?

Fra Zovko: Gospu.

Jakov: Vidio sam ja Gospu! Kao da je pred menom, evo, ko vi!

Oče biskupe, imate li ove odlomke u Vašem prijepisu kasete? Ako ne, mogu Vam ih posuditi da zajedno preslušamo i pogledamo. Odkud odvažnost, preuzvišeni, tom djetetu od deset godina da je spreman umrijeti za ono što vidi. Nije se nimalo dao zbuniti pred svećenicima koji su ga dobro rešetali misleći da je mlad te da ga se lako može omesti. Slične su odgovore davali i drugi vidioci, čvrsti u uvjerenju da vide Gospu.

Ivanka (30. 6. 1981.): Vidim je ko i Vas, kaže ona fra Jozi, To nije laž. –

Ne bi mi bilo žao da me i ubiju zato što sam vidjela Gospu. Rado bi odletjela k njoj ( 28. 6. 1981.).

Vjerovao ko ili ne, ja nju vidim, velečasni, kao da sa Vama ovako stojim i pričam (28. 6. 1981.).

Tako bih mogla nastaviti citirajući izvorno i sve ostale vidioce, ali i to ćete naći u mojim knjigama. A tek kada bismo započeli razgovor o dobrim plodovima, tu ne bi bilo kraja bezbrojnim svjedočanstvima. Brojna ispitivanja, kroz dugi niz godina, svjetskih stručnjaka (liječnika, psihologa, psihijatra, sociologa, antropologa, neurologa, fizičara pa i samih teologa), dokazivala su objektivnost događanja. Zato završavam: „Po plodovima ćete ih njihovima prepoznati" (Mt 7, 15-20). U tom smislu završit ću s riječima papina poslanika, zacijelo neopterećenoga i objektivnoga promatrača, koji jesvoje poglede o Međugorju podijelio za talijanskuLa Fede Quotidiana15. Veljače ove godine, kad je, između ostaloga kazao: "Plodovi vjere su po meni pozitivni. Pod plodove mislim na molitvu krunice, euharistijsko klanjanje, post i pokoru jer to sve potiče razvoj vjere. U Međugorju vidimo ljude koji se vraćaju sakramentima, vidimo obraćenja, promjene u načinu življenja, sudjelovanja u euharistijskom slavlju, ispovijedi, ozdravljenja i to se sve događa u Međugorju. To ne možemo zanijekati niti ignorirati pastoralno.”(Izvor).

Mir s Vama, Oče biskupe.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Bog i Sotona-bitka za OBITELJ!

Fatima

Bog i Sotona-bitka za OBITELJ!

16.3.2018. | 23:11
PROROČKE RIJEČI VIDJELICE IZ FATIME: ‘Zadnja bitka Boga i Sotone vodit će se preko obitelj!’
Likaplus.hr : Državu smo stvorili s Bogom, krunicom ...

Korizmeni susret

Državu smo stvorili s Bogom, krunicom ...

6.3.2018. | 16:11
S pouzdanjem u dragoga Boga i mi smo, hrvatski branitelji, krenuli 1990. godine, noseći krunicu oko vrata, u obranu Domovine. Znamo u kakvom smo bezizglednom stanju tada bili, ali nas je vodilo čvrsto zajedništvo i vjera u pobjedu Dobra. Uz nebrojene molitve cijelog Hrvatskog nar
Likaplus.hr : Šest tisuća hodočasnika na grobu Stepinca

Šest tisuća hodočasnika na grobu Stepinca

4.3.2018. | 9:34
Šest tisuća hodočasnika ispunilo je zagrebačku katedralu do posljednjeg mjesta, a brojni su vjernici ostali ispred ulaznih vrata. Veliko nadbiskupijsko hodočašće Đakovačko-osječke nadbiskupije u Zagreb i Krašić predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, u zajedništvu s
Likaplus.hr : Biskup odbija pričestiti američkog senatora

Zagovara pravo na pobačaj

Biskup odbija pričestiti američkog senatora

27.2.2018. | 11:04
Biskup odbija pričestiti senatora koji zagovara pravo na pobačaj Odluka je donesena mjesec dana nakon što Senat Sjedinjenih Američkih Država nije uspio izglasati Zakon o zaštiti nerođene djece.
Likaplus.hr : Danas slavimo "Stepinčevo"

Danas slavimo "Stepinčevo"

10.2.2018. | 12:52
Likaplus.hr : Stvarno uništenje Sodome i Gomore

Znanost potvrđuje

Stvarno uništenje Sodome i Gomore

8.2.2018. | 13:01
Na filmu su ukratko prikazana mjesta na zapadnoj obali Mrtvog Mora na kojima su nekoć bili gradovi koje je, po Bibliji, Bog uništio sumpornom kišom. Čudesno je što su im ostaci još uvijek dobro očuvani, obzirom na skoro 4000 godina, koliko je otada prošlo. Autor filma usmjerava n
Likaplus.hr : Počeli franjevački dani

Počeli franjevački dani

5.2.2018. | 10:59
Likaplus.hr : Mijo Barada-hrvatski karizmatik

Mijo Barada-hrvatski karizmatik

24.11.2017. | 17:39
Mijo Barada-hrvatski karizmatik
Likaplus.hr : Ako ona ozdravi, vjerovat ću u Boga!

Čudesno ozdravljenje u Lurd

Ako ona ozdravi, vjerovat ću u Boga!

24.11.2017. | 0:09
Likaplus.hr : Ubojica se u zatvoru obratio

Ubojica se u zatvoru obratio

7.11.2017. | 9:59
Indijka proglašena blaženicom: Dok su je 54 puta ubadali nožem, zazivala je ime Isusovo!
Likaplus.hr : Anđeli čuvari-naši zaštitnici

Danas su Anđeli čuvari

Anđeli čuvari-naši zaštitnici

2.10.2017. | 7:17
Likaplus.hr : Padre Pio svetac svih svetaca

Padre Pio svetac svih svetaca

23.9.2017. | 7:30
Padre Pio svetac svih svetaca
likaplus, Padre Pio
Likaplus.hr : Ateist priznao:Bog postoji, bio sam u krivu!

Dr Anthony Flew

Ateist priznao:Bog postoji, bio sam u krivu!

30.8.2017. | 23:45
ZNANSTVENIK KOJI JE ŠOKIRAO SVIJET: Svjetski poznati ateist priznao: ‘Bio sam u krivu, Bog postoji’!
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :