Ponedjeljak , 27.9.2021. | 03:20

Pretraživanje

Duhovni kutak

Objavljeno: 1.8.2021. u 8:32
Prikaza: 116

Ignacije Loyola

Od vojnika do osnivača Družbe Isusove

LS Županija : Od vojnika do osnivača Družbe Isusove

Rođen je 1491. godine u Baskiji u jednoj od 24 baskijske plemićke obitelji. Bio je posljednji od dvanaestero djece. Kao paž na dvoru jednog španjolskog grandija, a poslije kao mladi časnik sanjao je o sjajnoj budućnosti.

Na Duhove 1521. godine braneći tvrđavu Pamplonu bio je ranjen topovskim tanetom i jedna mu je noga ostala cijeli život kraća. To ga je ranjavanje na neko vrijeme svezalo za krevet pa je imao vremena promisliti o svome životu i svojim stremljenjima.Kako u kući u kojoj se oporavljao nije bilo nikakvih drugih knjiga osima životopisa svetaca i viteških romana čitao je tu literaturu. Znatno se iznenadio da nakon čitanja viteških romana u njemu ne ostaje nikakav dojam, štoviše ostavljaju ga praznim iako dok ih čita uživa u njima, dok životopisi svetaca u njemu ostavljaju snažan dojam i daju mu kao neko nutarnje svjetlo.

Promišljao je što bi to moglo biti? Zašto se to tako događa? Poslije ozdravljena Ignacije je krenuo na hodočašća u marijanska svetišta. O tom je razdoblju Ignacije sam ovako sudio: "Bog je sa mnom postupao kao učitelj s djetetom i ja bih uvrijedio Božje veličanstvo kad bih o tom posumnjao da je Bog sa mnom tako postupao.” U Manresi mu je Bog otvorio oči duše, da su mu se od tada sve stvari činile drukčijima, o čemu je u 62. godini života rekao da sve one spoznaje što ih je u životu stekao nisu ništa prema onom što je jednom iskusio, kako piše o tome njegov životopisac Pedro de Ribadeneira. U Manresi je nastala i Ignacijeva knjižica Duhovne vježbe, koja će obratiti nebrojene ljude te mnogim svjetovnjacima i redovnicima postati sredstvo duševnog očišćenja. "Knjižica je duhovnih vježbi odgojna knjiga za sva vremena te je, kako to netko reče, učinila više svetaca nego što sadrži slova” (Pius Parsch).

Odatle je Ignacije kao hodočasnik otišao u Rim, pa Veneciju i napokon u Svetu zemlju.Tamo je htio obraćati nevjernike, ali u tim okolnostima to je bilo nemoguće. Još u Barceloni je kanio oko sebe okupiti skupinu istomišljenika, ali to mu je uspjelo tek u Parizu na studiju koji je bio započeo u Barceloni, a nastavio u Alcali, Salamanki.

Sa svojim drugovima Ignacije je odluku o zajedničkom životu posvećenu Kristu zapečatio na Veliku Gospu 1534. godine u Kapeli mučenika u Parizu. Zavjetovali su se da će služiti Bogu i pomagati dušama u savršenom siromaštvu i čistoći te poći u Palestinu. Ako im to ne pođe za rukom, onda će se staviti na raspolaganje papi, Kristovu namjesniku na zemlji, "da im Krist preko njega udostoji se pokazati put savršenije službe.” Potom su završili studije i 1537. došli u Veneciju gdje je rapski biskup 24. lipnja Ignacija zaredio za svećenika. Budući da nisu mogli u Svetu zemlju, krenuli su u Rim.

Na putu u Rim Ignacije se zaustavio u crkvici u La Storti. Ondje je doživio jednu veliku milost. Njegov suputnik Lainez kao očevidac ovako ju je opisao: "Kad smo bili na putu cestom iz Siene u Rim, dogodilo se da je naš otac doživio mnogo duhovnih utjeha. Rekao mi je da mu se dogodilo kao da mu je Bog Otac utisnuo u srce ove riječi: "U Rimu ću vam biti milostiv.” Budući da naš otac nije znao što bi te riječi imale značiti, dodao je: "Ne znam što će se s nama dogoditi, možda ćemo u Rimu biti raspeti.” Tada je rekao da mu se učinilo kao da vidi Krista s križem na ramenu, a pored njega vječnoga Oca koji mu je rekao: "Hoću da ovoga uzmeš za slugu.” I tako ga je Isus uzeo i rekao mu: "Hoću da mi služiš.” Odatle je zadobio veliku pobožnost prema Isusovu imenu te htio da se njegova Družba nazove Isusovom.”

Nju će papa Pavao III. bulomRegimini militantis ecclesiae27. rujna 1540. potvrditi kao novi red. Taj dan Družba sa zahvalnošću slavi i danas kao svoj rođendan.

Ignacije je jednoglasno izabran za prvog generala družbe što je on nosio 15 godina sve do smrti. Stoga je i danas u Družbi Isusovoj generalni poglavar doživotno na toj službi.Umro je 31. srpnja 1556. godine ostavivši iza sebe vrlo dobro učvršćen red s brojnim kolegijima i ustanovama i oko 1000 isusovaca čiji je utjecaj nadilazio njihov broj.

13 duhovnih savjeta svetog Ignacija Lojolskog

Molitva predanja svetog Ignacija

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Mala Gospa na Buniću

Mala Gospa na Buniću

8.9.2021. | 6:39
Likaplus.hr : Uznesenje Blažene Djevice Marije

Velika Gospa

Uznesenje Blažene Djevice Marije

15.8.2021. | 7:21
Likaplus.hr : Strahovit urlik opsjednute osobe

Na misi u Zagrebu

Strahovit urlik opsjednute osobe

13.8.2021. | 8:11
Likaplus.hr : Primila Prvu pričest i umrla slijedeće jutro

Potresna priča

Primila Prvu pričest i umrla slijedeće jutro

6.6.2021. | 6:40
Primila Prvu pričest i umrla slijedeće jutro
Primila Prvu pričest i umrla slijedeće jutro
Likaplus.hr : Isusovo uskrsnuće i Torinsko platno

Isusovo uskrsnuće i Torinsko platno

4.4.2021. | 8:33
Uskrsnuće Isusovo i Torinsko platno
Isusovo uskrsnuće i Torinsko platno
Likaplus.hr : KRIŽNI PUT ZA NEROĐENE ULICAMA ZAGREBA

KRIŽNI PUT ZA NEROĐENE ULICAMA ZAGREBA

25.2.2021. | 7:28
“Kroz nepunih 30 godina hrvatske države prema službenim statistikama kirurškim namjernim pobačajem ubijeno je više od 170 000 tisuća djece u hrvatskim bolnicama.
“Kroz nepunih 30 godina hrvatske države prema službenim statistikama kirurškim n
Likaplus.hr : Stepinčevo pred zagrebačkom katedralom

Stepinčevo pred zagrebačkom katedralom

11.2.2021. | 6:22
Stepinac, 10.veljače 1960.umro u zatočeništvo u Krašiću. 🇭🇷Večeras pred zagrebačkom katedralom, uzdrmanom potresom, narod u molitvi... STEPINAC :IN TE DOMINE SPERAVI! U TEBE SE GOSPODINE POUZDAJEM. Bogu hvala što je Hrvatskoj i Crkvi podario sveca Alozija Stepinca.
Likaplus.hr : Ako želite vidjeti vjeru, idite u Hrvatsku!

James Manjackal

Ako želite vidjeti vjeru, idite u Hrvatsku!

10.1.2021. | 9:13
James Manjackal:Ako želite vidjeti vjeru, idite u Hrvatsku!
James Manjackal: Ako želite vidjeti vjeru, idite u Hrvatsku!
Likaplus.hr : Bogojavljenje- jedan od najstarijih blagdana

Bogojavljenje- jedan od najstarijih blagdana

6.1.2021. | 7:02
Blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenje jedan je od najstarijih katoličkih blagdana.
Sveta tri kralja ili Bogojavljenje jedan je od najstarijih katoličkih blagdana
Likaplus.hr : Ep o pobijenim franjevcima

Ep o pobijenim franjevcima

15.12.2020. | 8:13
Široki Brijeg– Katolički duhovni centar u Sukruću u Crnoj Gori objelodanio je nedavno ep »Mučenici, evo gospe«. Djelo je to fra Frane Dušaja, zauzetog franjevca i svećenika. Uvod je napisao fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.
Likaplus:Mučenici, evo Gospe
Likaplus.hr : Čak 60 godina nije ništa jela osim...

Čak 60 godina nije ništa jela osim...

2.12.2020. | 8:20
Službenica Božja Floripes de Jesús, koja je bila poznatija kao Lola, bila je brazilska žena koje je 60 godina živjela samo od hostije.
Likaplus.hr : Biskupi u Francuskoj za mise s narodom

Izborili se biskupi

Biskupi u Francuskoj za mise s narodom

1.12.2020. | 8:01
Biskupi u Francuskoj izborili se za ukidanje mjere o 30 vjernika u crkvi
Biskupi u Francuskoj izborili se za ukidanje mjere o 30 vjernika u crkvi
Likaplus.hr : 1. KATOLIČKA DJEČJA TV

1. KATOLIČKA DJEČJA TV

15.11.2020. | 8:28
PRVA KATOLIČKA DJEČJA TELEVIZIJA Odličan YouTube kanal s katoličkim sadržajem za djecu Pažljivo odabrani crtani filmovi, uz sinkronizaciju na hrvatskom jeziku. Izvor: https://book.hr/odlican-youtube-kanal-s-katolickim-sadrzajem-za-djecu/
1.KATOLIČKA DJEČJA tv
Likaplus.hr : Što je ljudska, a što Božja vjera?

Što je ljudska, a što Božja vjera?

15.11.2020. | 8:17
Film odgovara na pitanje: Postoji li Bog? Što je ljudska vjera, a što Božja. Govori o krivim slikama Boga, o praznovjerju… „Vjera je sila koja pobjeđuje ovaj svijet“, kaže pater Mijo Nikić i naglašava da vjera svakog čovjeka ovisi o tome kakvu sliku Boga u sebi nosi.
Bujica o pokušaju smjene ravnateljice Škole u Korenici
Likaplus.hr :
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Udruženi ...
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Rutava mladenka ...
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :