Petak , 10.7.2020. | 17:11

Pretraživanje

Duhovni kutak

Objavljeno: 20.12.2019. u 22:05
Prikaza: 267

Čovjek čezne susresti lice Božje

LS Županija : Čovjek čezne susresti lice Božje

"Hajdemo dakle do Betlehema. Pogledajmo što se to dogodilo,

događaj koji nam obznani Gospodin." (Lk 2,15).

Čovjek tijekom cijele svoje povijesti čezne susresti i vidjeti Boga licem u lice. U Bibliji nalazimo trajne vapaje u tom smislu, ali i duboku slutnju čovjeka da će Bog jednom, ispuniti tu njegovu veliku želju i pokazati mu svoje lice.

Stoljećima nad narodom odzvanja blagoslov svećenika Arona, Mojsijeva brata, u kojem je diskretno prisutno jedno veliko Božje obećanje s obzirom na objavu njegova lica:„Neka te blagoslovi Jahve i neka te čuva! Neka te Jahve licem svojim obasja i milostiv ti bude! Neka pogled svoj Jahve svrati na te i mir ti donese" (Br 6,24-26).

Mojsije, koji je još prije primio Božji blagoslov, izriče Bogu želju da mu pokaže svoje lice. Bogu je vrlo draga ta Mojsijeva želja, ali i, pored toga, Bog mu je ne može ispuniti, nego mu veli: „Ti moga lica ne možeš vidjeti, jer ne može čovjek mene vidjeti i na životu ostati" (Izl 33,20).

Sposobnosti ljudskih očiju ovdje na zemlji nisu takve da bi mogle vidjeti Boga, ali usprkos toga, čežnja za tim nikada nije prestala. Psalmista to ovako izriče: „Duša moja čezne, Bože, za tobom. O kad ću doći i lice Božje gledati?" (42,2-3).

Starozavjetni čovjek, svjestan svoje nemoći da otvori nebo i vidi Božje lice, moli Boga da se on sam prigne k njemu i ispuni njegovu čežnju. Zato i vapaj: „O da razdreš nebesa i siđeš" (Iz 63,19).

Čežnja za „vidjeti Boga" nije nikada iščezavala iz srca čovjeka vjere. Tu želju u njemu proizvodi sam Bog. Jer i Bog želi susret sa svakim čovjekom licem u lice. A ako Bog proizvodi u čovjeku takvu želju i on sam to želi, onda je to znak da je takvo nešto moguće, da je to ostvarivo.

Bog je u punini vremena odlučio odgovoriti na taj vapaj čovjeka: rastvorio je nebo i sišao. Bog je u Isusu uzeo ljudsko lice, htio je biti kao mi. Uzeo je naše tijelo u utrobi jedne žene, Marije iz Nazareta, i rodio se kao dijete da nitko, vidjevši ga, ne umre, nego naprotiv, da primi radost života.

No, ne možemo ovdje izbjeći pitanje: koliko kod kršćana danas još ima vjere a onda i želje da se vidi Boga? Može izgledati čudno ovo pitanje, ali nažalost, nije.

Danas je evidentno kako se čovjek našeg vremena sve više distancira od vjere i Boga kakvog nam je Isus objavio. Europa više ne želi priznati svoje kršćanske korijene i svoj kršćanski identitet. I u našem narodu, koji je jednom bio predziđe kršćanstva, snaga vjere danas je sve bljeđa, a živi se sve manje kršćanski. S motrišta svega ovoga shvaćamo kako je Isusovo pitanje veoma ozbiljno: „Sin Čovječji kada dođe hoće li naći vjere na zemlji?" (Lk 18,8). Praznovjerja će sigurno naći, ali vjere? Kada vjera slabi, onda gasne i želja da se vidi Boga.

Svima nam je dobro poznata činjenica kako danas ima puno onih koji se deklariraju kao kršćani, ali žive kao da Boga nema. Koliko je onih koji su rođeni kao kršćani, ali to nikada nisu postali. Ili samo kažu da su vjernici, a prema Bogu su posve indiferentni te životom jasno pokazuju da u Boga vjeruju isto toliko, koliko i ne vjeruju. Odnose se prema Bogu u smislu„možda postoji, a možda i ne postoji", pa su onda vjernici „za svaki slučaj".

S ovakvom vjerom Boga neće nikada „vidjeti" niti iskusiti. To je zapravo, vjera u nekog dalekog Boga koji ne hoda ovom zemljom i čiji se znakovi prisutnosti ne mogu vidjeti. Tako i blagdan Isusova rođenja mnogima prođe a da ništa božanskoga nisu vidjeli, ni čuli niti doživjeli. Bez unutarnje želje da se Boga susretne i vidi, ostaje se pomalo, i bez vjere i bez nade.

Evanđelja nam govore kako pastiri žele vidjeti događaj koji im je obznanio Gospodin i žurno idu to ostvariti. Taj susret je radikalno promijenio njihov život. Nisu se prestali diviti svemu onome što su vidjeli. Vraćaju se „slaveći i hvaleći Boga za sve što su čuli i vidjeli." (Lk 2,20). Govore o tome i drugima te na njih prenose svoje divljenje. Evanđelje veli: „Svi koji su čuli pastire divili su se onome što su im govorili" (Lk 2,18).

Što su sve pastiri čuli i vidjeli evanđelja nam ne donose. Nema ni potrebe. Bog želi da svatko od nas doživi osobni susret s otajstvom Djeteta u jaslicama, a onda će iskustvo pastira postati iskustvo svakoga od nas, a njihovo divljenje i naše divljenje.

I Marija je, poput pastira, kroz meditaciju Božje Riječi, koja je tijelom postala, spoznala puno toga o otajstvu koje je rodila, ali nam o tome direktno ništa ne govori.

Za nju se veli da je, kod pohoda pastira, „pamtila sve te događaje i razmišljala o njima u srcu svome" (Lk 2,19). Tako je ona ponirala sve dublje u misterij Božjeg utjelovljenja. Marija je pri Navještenju puno toga saznala od anđela, od pastira i trojice mudraca s Istoka, ali je najviše saznala o tom Božjem Otajstvu kroz molitvu i meditaciju Božje riječi, kroz poklonstvo i adoraciju.

To je svakome od nas najsigurniji put do Božje objave. Marija nam nije prenijela puno toga o iskustvu koje je doživjela kontemplirajući otajstvo novorođenog Djeteta, ali nas je pozvala na šutnju i meditaciju ovog otajstva s jamstvom da ćemo tako i sami iskusiti nešto od radosti koju su doživjeli ona i prvi klanjatelji tom Otajstvu.

To je poziv koji Božić upućuje svakom od nas. Ako nećemo ništa čuti, ništa vidjeti ili doživjeti, Božić će doći i proći ostavljajući samo duhovnu suhoću i prazninu, bez obzira na svu ljepotu i raskoš kuća, ulica i trgova, bez obzira na sve obilje stola i vrijednost poklona koje smo primili.

Ne smijemo dopustiti da nam Božić prođe samo u jelu i piću, u zabavama i plesu, nego zastanimo malo u šutnji pred velikim otajstvom rođenja Sina Božjega, da nađemo nešto vremena za molitvu i meditaciju jer će nam kroz to Bog otkriti puno toga što se odnosi i na naš život, na našu prošlost, sadašnjosti i budućnosti.

Božić će nam biti milost ako prodre u našu nutrinu, ako Dijete koje slavimo primimo u naše srce, ako ćemo meditirati nad misterijem Božje ljubavi koja se očitovala u utjelovljenju Sina Božjega. To ima snagu bitno promijeniti naš život. Neka ovaj Božić to proizvede u srcu svakoga od nas.

Ovo je i moja molitva za sve vas, dragi vjernici, s kojom vam želim blagoslovljen i radošću ispunjen Božić i cijelu novu godinu 2020.

+ Zdenko Križić, biskup gospićko-senjski

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Grad Rijeka guši HOD ZA ŽIVOT

SDP-ova vlast

Grad Rijeka guši HOD ZA ŽIVOT

12.6.2020. | 8:36
Likaplus.hr : Natjerat HDZ da vodi suverenističku politiku

Natjerat HDZ da vodi suverenističku politiku

9.6.2020. | 21:12
VIDEO - BUJICA! GENERAL ANTE PRKAČIN UZ ŠKORU: "Domovinski pokret ne ratuje s HDZ-om, nego s njihovim euroglobalističkim talibanima! SDP ne dolazi u obzir!
Likaplus.hr : Ne može sve biti važnije od duhovnog

Biskup Škvorčević

Ne može sve biti važnije od duhovnog

22.4.2020. | 23:50
U ograničavanju mjera nije se vodilo računa o duhovnoj dimenziji, nego samo fizičkoj naravi Mons. Antun Škvorčević za emisiju Laudato televiziju komentirao je zahtjev koji je uputio Nacionalnom stožeru civilne zaštite u kojem moli za popuštanje restrikcijskih mjera na području Po
Likaplus.hr : Održana Svehrvatska  Posvetna Molitva

Održana Svehrvatska Posvetna Molitva

20.4.2020. | 11:39
Na Drugu vazmenu nedjelju, odnosno prve nedjelje nakon Uskrsa, slavi se Nedjelja Božjeg milosrđa. Tim povodom u sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova, u 15 sati, vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić predvodio je svehrvatsku posvetnu molitvu. Tekst svehrvatsk
Likaplus.hr : Blagdan Božjeg milosrđa bez vjernika

Blagdan Božjeg milosrđa bez vjernika

20.4.2020. | 10:02
Donji Lapac-Bez obzira na epidemiju korone virusa i što se Mise još uvijek služe bez naroda župnik Dino nakon što je odslužio jutarnju Misu izložio je Presveti Sakramenat tako da ljudi mogu se pokloniti Isusu i provesti vrijeme u osobnoj molitvi. Župnik je u crkvi za štovanje izl
Likaplus.hr : Sretan Uskrs, zemljo Hrvatska!

Sretan Uskrs, zemljo Hrvatska!

12.4.2020. | 8:59
Sretan Uskrs, zemljo Hrvatska!Svim čitateljima likaplus portala Sretan i blagoslovljen Uskrs kojeg provodimo u kućnim katakombama."Ne bojte se! Otvorite vrata Kristu"-Ivan Pavao II.
Likaplus.hr : Župnik iz Lapca uz svoje župljane

Ni pandemija nije zapreka

Župnik iz Lapca uz svoje župljane

7.4.2020. | 13:45
Pred Cvjetnicu župnik je podijelio pomoć od Caritasa svim onim obiteljima koji tu pomoć primaju te im zaželio sretan i blagoslovljen uskrs. Na samu Cvjetnicu župnik se pobrinuo da osigura maslinove grančice za svoje župljane, te ih je prije mise blagoslovio, i uz pomoć vrijed
Likaplus.hr : MISE za Cvjetnicu

MISE za Cvjetnicu

5.4.2020. | 7:37
Na Nedjelju Muke Gospodnje ili Cvjetnicu 5. travnja, u spomen slavlja ulaska Gospodinova u Jeruzalem, zbog poštivanja odredbi civilnih vlasti euharistijska slavlja moći će se pratiti putem elektroničkih medija – radija, televizija, internetskih stranica biskupija i društvenih mre
Likaplus.hr : Pospite se pepelom i molite krunicu svaki dan

Pospite se pepelom i molite krunicu svaki dan

4.4.2020. | 10:33
Katolički radio WQPH EWTN izvijestio je da je primio novu poruku od sestre Agnes Sasagawa, redovnice, koja je primala poruke Gospe od Akite u Japanu, odobrene od strane Katoličke crkve – prenosi grupa Vjera/Dnevno.
Likaplus.hr : Zajednička krunica svih Hrvata svijeta

Dnas u 14,oo sati

Zajednička krunica svih Hrvata svijeta

4.4.2020. | 9:44
KAKO OKUPITI RASPRŠENE SINOVE Bitno.net danas prenosi zajedničku krunicu svih Hrvata svijeta: Pripremite se uz nadahnute riječi patera Ike Mandurića Budite danas u 14 sati na portalu Bitno.net! Link ćemo objaviti pola sata prije početka emitiranja!
Likaplus.hr : LIKA nije kompromitirana...

LIKA nije kompromitirana...

3.4.2020. | 23:02
Hvala Bogu, nije Hrvatska jedina apsurdna zemlja na planetu, ona samo drži korak s takvim svijetom o kojem je pisao francuski pisac Albert Camus (1913. – 1960.). I za to, prije pola stoljeća, 1957. godine, dobio Nobelovu nagradu. "Apsurd” više nije riječ koja je u modi, kao ni "
Likaplus.hr : Dragi Hrvati, djeco moja,ne bojte se!

Veliki karizmatik Manjckal

Dragi Hrvati, djeco moja,ne bojte se!

26.3.2020. | 17:04
Pismo Oca Jamesa Manjackala za hrvatsku 24.03.2020. Dragi moji Hrvati, djeco Moja, Isus zna vašu sadašnju krizu i patnje. Ne brinite se nego se čvrsto držite svoje vjere u Isusa
Likaplus.hr : Na Blagovijest u gospićkoj katedrali

Biskup Križić

Na Blagovijest u gospićkoj katedrali

26.3.2020. | 8:04
Likaplus.hr : Danas Dan nerođenog djeteta

25.ožujka

Danas Dan nerođenog djeteta

25.3.2020. | 8:00
Likaplus.hr : Tko je stalno u strahu,svaki dan je kažnjen

Tko je stalno u strahu,svaki dan je kažnjen

21.3.2020. | 11:37
A i čovjek se navikne. I iznimno postane rutina. "Tko je stalno u strahu, svaki je dan kažnjen", zaključuje Publilius Syrus Publilije Živjeti pod težinom „što ako“ je teško za živjeti. Isusove riječi su riječi „života“, umirujuće za našu dušu, daju moć danima našeg života. „Ne bo
Likaplus.hr : Novinar od ateiste postao gorljivi vjernik

U Međugorju

Novinar od ateiste postao gorljivi vjernik

14.3.2020. | 22:07
Poznati novinar časopisa Rolling Stone priznao Oprah: Imao sam viziju u Međugorju!
Poznati novinar časopisa Rolling Stone priznao Oprah: Imao sam viziju u Međugorj
Likaplus.hr : Konačno jedan biskup pozvao i na molitvu Bogu

Konačno jedan biskup pozvao i na molitvu Bogu

13.3.2020. | 23:38
U moru priopćenja biskupa ovih dana koji se odnose na tehničke stvari, konačno smo dočekali da jedan biskup i to Gospićko-senjski , Zdenko Križić, pozove vjernike i na usrdnu molitvu Gospi od zdravlja i potiče svećenike da organiziraju molitve po tim nakanama Gospi od zdravlja.
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :