Četvrtak , 28.5.2020. | 14:07

Obrazovanje

Objavljeno: 20.4.2018. u 20:21
Prikaza: 1600
Autor: Likaplus

Gračac:mladi i njihove želje

Gračac : Gračac:mladi i njihove želje

Uvod (opći podaci o istraživanju)

 

 

Tijekom veljače i ožujka 2018. godine provedeno je istraživanje o potrebama i željama mladih s područja Općine Gračac, kako bi se mogli definirati prioriteti podrške mladima te kako bi se stvorili uvjeti koji će poboljšati kvalitetu života mladih u Općini Gračac.

 

„Istraživanjem, koje je provedeno u sklopu projekta izrade lokalnog programa za mlade s područja Općine Gračac, dobili smo stvaran uvid u želje i potrebe mladih s područja općine Gračac. Na temelju tog istraživanja ćemo pristupiti izradi prijedloga mjera i aktivnosti koje bi imale za učinak poboljšati kvalitetu života mladih u Općini Gračac, a posljedično i cijele lokalne zajednice.” - predsjednik udruge Prizma, Silvestar Petrov

 

Istraživanje je provedeno među mladima i osobama koje rade ili imaju doticaj s mladima na svome radnom mjestu. Ukupan broj mladih koji su sudjelovali u istraživanju je 64., podjednako muških i ženskih mladih osoba. Ukupan broj osoba koje su sudjelovale u istraživanju, a koje direktno rade s mladima u javnim institucijama i organizacijama civilnog društva te osoba koje svojim radom obuhvaćaju mlade ili imaju doticaj s mladima na svome radnom mjestu je 29.

 

 

Rezultati istraživanja po skupinama

 

Mladi (Ukupan broj ispitanika: 64)

Istraživanje je obuhvatilo sljedeća područja: obrazovanje i zapošljavanje, socijalnu zaštitu i socijalno uključivanje mladih, zdravstvo i zdravstvenu zaštitu, aktivno sudjelovanje mladih, kulturu i slobodno vrijeme mladih.

 

Važno je istaknuti da je u ukupnom broju bilo 50% ispitanika muškog spola i 50% ispitanica ženskog spola.

 

Obrazovanje i zapošljavanje su međusobno povezane aktivnosti za koje mladi smatraju da bi trebali imati veću podršku od strane raznih institucija. Zanimljivo je da se 76,6% mladih želi dodatno obrazovati ukoliko bi se lakše zaposlilo nakon dodatnog obrazovanja. 67,2% mladih bi željelo pokrenuti vlastitu tvrtku i svoj posao, no gotovo svi ispitanici, njih 98,5% smatra da im u Općini nisu dostupne aktivnosti za razvijanje poslovnih vještina. Mladi smatraju da im posao može osigurati osnovne uvjete za egzistenciju i dati im priliku za nastavak života na području Općine, no porazna je činjenica da 96,9% mladih nije koristilo neke od mjera HZZ-a u svrhu lakšeg zapošljavanja. Jedan od razloga koje navode je da nisu dovoljno upoznati i informirani o aktivnim mjerama zapošljavanja koje im se nude u Hrvatskoj.

 

Mladi su slabo aktivni u društvenim i političkim procesima. U prilog tome govori činjenica da 89,1% mladih nisu članovi političke stranke, 98,4% nisu članovi neke udruge, 98,4% mladih nisu članovi savjeta mladih, te 92,2% mladih nisu članovi učeničkog vijeća ili studentskog zbora. Samo 23,4% mladih smatra da mogu oblikovati lokalnu politiku, a isti postotak ispitanika je nekada volontiralo. Zanimljivo je da bi 35,9% mladih osnovalo udrugu, no 56,2% mladih se uopće ili uglavnom ne slažu da Općina podupire osnivanje udruga mladih i za mlade. 75% mladih ispitanika smatra da Općina ne podupire mlade i njihove djelatnosti, te 62,5% mladih smatra da im nije omogućen prostor za njihove aktivnosti.

 

86% mladih smatra da bi trebalo više sportskog i kulturnog sadržaja kako bi se podigla kvaliteta života mladih u Općini Gračac.

 

Mladi prepoznaju potrebu preuzimanja dijela odgovornosti te shvaćaju da se trebaju aktivnije uključiti u društvene procese zajednice, no smatraju da im je nužno osigurati osnovne uvjete, poput prostora, u kojemu bi se mogli samoorganizirati i djelovati. Jedan od zanimljivijih prijedloga mladih je osnivanje kulturnog centra ili centra za mlade u kojemu bi se mladi okupljali i ostvarivali svoje kreativne potencijale. Ističu da imaju želju uključiti se u kreiranje lokalnih politika koje se tiču mladih.

 

 

Javne institucije (Ukupan broj ispitanika: 22)

 

Osobe koje imaju direktan doticaj s mladima u svome radu smatraju da je mladima potreban građanski i zdravstveni odgoj, više obrazovnih aktivnosti izvan škole te da je potrebno obrazovanje o poduzetništvu. Smatraju da je potreban veći angažman mladih u zajednici te da nedostaje više sadržaja za mlade, poput kazališnih predstava, koncerata, sportskih događanja i sl. Smatraju da kompleksnosti problema s kojima se mladi susreću u općini Gračac treba pristupiti sa više razina te da treba biti uključen veći spektar dionika. O mladima bi trebala brinuti prvenstveno lokalna zajednica, Zadarska županija te nadležna ministarstva koja bi im trebala omogućiti osnovne uvjete za kvalitetniji život. Smatraju da bi se mladi u takvim uvjetima puno brže angažirali i aktivnije sudjelovali u društvenom životu zajednice.

 

 

Organizacije civilnog društva (Ukupan broj ispitanika: 7)

 

Važno je istaknuti kako 100% ispitanika ove skupine smatra da mladi nisu u dovoljnoj mjeri uključeni i integrirani u društveni život zajednice. 72% smatra da su mladi upoznati s radom lokalne zajednice, ali da nemaju interesa za aktivnim sudjelovanjem.

 

 

Nedostatak većeg broja sadržaja i ponude za mlade čini kulturni život prilično ograničenim te ne omogućava mladima da u potpunosti razviju svoje potencijale. Potrebno je mladima omogućiti da budu aktivniji u društvu te ih poticati na participaciju u društvenom životu zajednice kroz aktivnosti poput volonterstva.

 

Među zanimljivijim prijedlozima ističemo osnivanje poduzetničkog inkubatora u kojemu bi mladi mogli razvijati svoje ideje i imati podršku u razvoju svog poduzetničkog duha, multimedijalni centar koji bi zadovoljio osnovne potrebe za kulturnim sadržajima te uređivanje biciklističkih staza što bi imalo direktan utjecaj na razvoj cikloturizma u općini Gračac.

 

Što se do sada napravilo da se riješi navedene probleme?

 

„Osluškujemo puls mladih te smo promptno reagirali nakon što smo čuli prijedloge mladih i dobili uvid u njihove potrebe. Prijavili smo projekt „Kopča – platforma za suradničko upravljanje u kulturi” na ESF natječaj „Kultura u centru” pri Ministarstvu kulture, u kojemu smo obuhvatili zadovoljavanje niza potreba mladih. Vjerujemo da će rezultati natječaja biti pozitivni te da ćemo zajedno s mladima moći ući u realizaciju tog projekta. Također, kako bismo omogućili mladima da se uključe u demokratske i društvene procese otvorili smo poziv za savjet mladih općine Gračac. Poziv smo do sada već raspisivali, no zbog malog broja zainteresiranih u prethodnim razdobljima nismo uspjeli oformiti savjet mladih. Ovim putem pozivamo mlade da se odazovu pozivu i doprinesu razvoju svoje zajednice sudjelovanjem u savjetu mladih. Putem savjeta mladih mogu se uključiti u donošenje odluka koje se tiču mladih, a i šire.” – ističe načelnica Općine Gračac prof.Nataša Turbić

 

„Upravo završavamo obnovu i adaptaciju zgrade u koju planiramo smjestiti organizacije civilnog društva i sportske udruge te na taj način im omogućiti osnovne uvjete rada. U obnovljenoj zgradi ćemo omogućiti održavanje različitih kulturnih manifestacija i događanja.” – načelnica prof. Nataša Turbić

 

„Vrijedno je spomenuti da svake godine omogućavamo stručno osposobljavanje mladih osoba u općini te da je većina mladih koji su prošli osposobljavanje pronašli radno mjesto. Mladima smo podrška i u tom pogledu.” - – načelnica Općine Gračac prof. Nataša Turbić

 

 

O projektu izrade lokalnog programa za mlade s područja Općine Gračac

Projekt izrade programa za mlade provodi Općina Gračac u suradnji s udrugom Prizma iz Gračaca, Carpe Diem iz Karlovca te udrugom Mladi u EU iz Šibenika. Izrada programa za mlade s područja općine Gračac provodi se uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Srednja škola u Gračacu ekoškola

Zelena zastava

Srednja škola u Gračacu ekoškola

9.6.2012. | 7:42
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :