Petak , 2.12.2022. | 03:31

Pretraživanje

Život

Objavljeno: 28.6.2022. u 8:57
Prikaza: 1507
Autor: Administrator

Stanje u domovima za starije osobe

Gospić : Stanje u domovima za starije osobe

DOM ZA STARIJE OSOBE LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE

Dom za starije osobe Županije ličko-senjske sa sjedištem u Gospiću u svom sastavu ima tri Podružnice i to: Podružnicu Otočac, Podružnica Udbina i Podružnicu Senj u izgradnji.

Zatečeno stanje Domova na dan 18.03.2022. ( na dan promjene ravnatelja):

·utvrđene financijske nepravilnosti koje su uz loše upravljanje i dugogodišnju nebrigu

Uprave doveli do neodrživog stanja u kojem je zatečen Dom pri preuzimanju

·akumulirani gubitak, koji trenutnoiznosi 5,9 miliona kuna

·nepodmirene obveze prema dobavljačima u iznosu od cca 5 mil. kuna koji bi sa ovrhama doveli dom u nemogućnost funkcioniranja

·obveze prema djelatnicima protiv kojih su izgubljeni sudski sporovi, te uz to pripadajući odvjetnički troškovi, trenutno 200 tis.kuna

·iskorišteni kratkoročni kredit od 1,5 mil kuna koji dospijeva u ratama od 125 tis.kn mjesečno do 31.12.2022. (trenutno neotplaćeno stanje 750 tis kuna), te dopušteno prekoračenje po poslovnom računu u iznosu od 500 tis.kuna, dospijeća 31.08.2022. Po Zakonu o proračunu javna ustanova kojoj je osnivač Županija se nije smjela kratkoročno financijski zadužiti, te je Dom prekoračenje dužan vratiti sa 31.08.2022. a kredit 31.12.2022. Radi se o ukupno 2 miliona kuna.

·vozni park te svi profesionalni uređaji (perilice, sušilice, peći) u lošem stanju

·nepopunjenost kapaciteta nastala dugogodišnjim lošim upravljanjem, što rezultira smanjenim prihodima od cca 220.000,00 kn mjesečno.

Velike poteškoće u radu stvaraju nepodmirene obveze prema dobavljačima, svakodnevno prijete razne tužbe i ovrhe uslijed neplaćenog duga te mogućnost prekida redovne opskrbe, blokada poslovnog računa Doma, čime bi se blokirao kompletan rad ustanove i isplata plaća djelatnicima.

Također, zatečen je vozni park u jako lošem stanju, a postoje svakodnevne potrebe za prijevoz Korisnika na zakazane preglede u bolnice, nije se ulagalo u poslovne prostore, opremu ni inventar.

Stoga je potrebno prije povratka Doma u mjesto za dostojanstven život starih i nemoćnih ljudi, odraditi ključne pretpostavke dovođenja doma u stabilnu ustanovu, a to je moguće podmirenjem dospjelih obveza prema dobavljačima, smanjenjem energetskih troškova koji su cca 4 mil. kuna godišnje nakon povećanja cijena (električna energija te grijanje na tri lokacije), popunjavanjem Doma i povećanjem iznosa godišnjih sredstava dodijeljenih od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike- u daljnjem tekstu decentralizirana sredstva).

Trenutni prihodi domova od Korisnika (po Ugovoru i kada smještaj plaća Centar za socijalnu skrb) iznose cca 1 mil. kuna mjesečno, a rashodi Doma su daleko veći zato što su samo mjesečni rashodi za brutto plaće cca 1,2 mil mjesečno. Broj zaposlenih trenutno iznosi 135 zbog rada u tri smjene u tri dislocirane Podružnice. Po zapisniku na temelju nadzora od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji isocijalne politike broj zaposlenih bi trebao biti i veći, s obzirom da Ministarstvo pri nadzoru Doma podrazumijeva potpunu popunjenost kapaciteta.

 

Jedina mogućnost nastavka poslovanja u Domovima je

·jednokratna pomoć Ministarstva financija za podmirenje obveza prema dobavljačima koju rješavamo uz pomoć osnivača Županije ličko-senjske i župana Ernesta Petryja

 

Osim te pomoći koja bi riješila zatečeno stanje, Domovi će poslovati samo na način da se godišnje

  • povećaju decentralizirana sredstva Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, na temelju već prezentirane trenutne situacije Doma u prostorima Ministarstva.

Također, decentralizirana sredstva su strogo namjenska ali se nisu namjenski koristila za podmirenje obveza ciljanih dobavljača, o čemu Dom mora krajem mjeseca informirati Županiju, pa je naravno i Županija ličko-senjska (za mandata bivšeg župana Darka Milinovića) kao nadzor i osnivač sudjelovala u nenamjenskom podmirenju obveza prema dobavljačima

  • popuni preostali kapacitet Domova uz angažman djelatnika. Zbog zatečene loše reputacije Domova, ali i loše financijske situacije, pokušavamo uz navedena ograničenja sve što je moguće (krečimo i čistimo prostore, poboljšali smo jelovnike, nadziremo odnose zaposlenika prema korisnicima, razgovaramo sa Centrima za socijalu skrb i svim ustanovama koje bi nam mogle pomoći oko popunjavanja, virtualno smo snimili Dom te ćemo se i medijski oglasiti.

Još imamo 18 praznih mjesta u Otočcu i30 u Gospiću (nakon realizacije dostavljenih zahtjeva). Cilj nam je do kraja godine raditi sa punim kapacitetom.

  • nakon obavljenog inicijalnog razgovora u Fondu za zaštitu okoliša, Fond nam je spreman financirati u dijelu od 80% investicije fotonaponske ćelije kako bismo proizvodili električnu energiju za vlastite potrebe (godišnji trošak iznosi nakon poskupljenja cca 1,5 mil), te drugi prihvatljivi energetski učinkovit oblik grijanja sa dizalicama topline na bazi vlastite proizvodnje električne energije (godišnji trošak grijanja nakon poskupljenja iznosi cca 2,5 mil kuna). Navedene investicije bismo radili u Gospiću i Udbini, koji su prošli energetsku obnovu. Već je dostavljena potrebna dokumentacija projektantima.

Istina je,prema navodu bivšeg župana Darka Milinovića

·da smo od subote popodne bez tople vode (za sutra je dogovorena isporuka goriva koja bi pokrila ljetni period) koja se trenutno zagrijava lož uljem što je najskuplji mogući način grijanja, jer se sve ove godine nitko nije potrudio pronaći alternativni učinkoviti način grijanja (to isto ima svoje razloge jer postoje indicije da su nabavljane veće količine goriva nego što su potrošene), te da su ostali neplaćeni dugovi prema INI od prošle godine 700 tisuća kuna.

·da je u prva tri mjeseca 2022. potrošeno 80 tis. litara goriva, te da dobavljači odbijaju isporuke dok se ne podmiri dio zatečenog dugovanja,

·da nakon što Dom podmiri plaće djelatnikačč i kreditna zaduženja raspolaže sa samo cca 150 tis.kuna, s kojima moramo podmiriti zadane dobavljače kako bismo poštovali zakonske odredbe

·za pohvalu je da bivši župan Darko Milinović kao brižni građanin zna da smo od subote popodne bez tople vode, tako je sigurno bio i upućen u uvjete u kojima mu stari ljudi žive u sobama na rubu ljudskog dostojanstva.

Uz navedena buduća rješenja Dom će postati likvidna ustanova, naravno, ne može se preko noći sanirati ŠTETA učinjena dugogodišnjim lošim upravljanjem, neradom i kriminalnim radnjama.

Ravnateljica:

Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Birovača (Mamac).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

30.11.2022.

08:30 do 15:00 sati

01.12.2022.

08:30 do 15:00 sati

02.12.2022.

08:30 do 15:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti povremeno u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Klanca(Rukavine i Balenija).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

01.12.2022.

08:30 do 14:00 sati

 

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Bilaj i to : kbr. 20,35,40,42,78,111,8792,88,86,79,36,34,100,98,97,96,95 i 89.

 

Povremeni prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

01.12.2022.

08:30 do 13:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti povremeno u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Klanca(Rukavine i Balenija).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

30.11.2022.

08:30 do 14:00 sati

 

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :