Nedjelja , 27.9.2020. | 01:31

Pretraživanje

Obrazovanje

Objavljeno: 5.9.2012. u 7:45
Prikaza: 2887
Autor: Likaplus

Zdravko Tomac

Izdajnička politika hrvatskih elita

D. Lapac : Izdajnička politika hrvatskih elitaKnjiga o Boričevcu biti će predstavljena na Malu Gospu u Boričevcu

Josip Pavičić - urednik i autor knjige: Dossier Boričevac, knjiga je predstavljena u Zagrebu u srpnju ove godine, a bit će predstavljena i u Boričevcu 8.rujna 2012. na Malu Gospu. Donosimo zapažen govor dr. Zdravka Tomca na predstavljanju knjige u Zagrebu.

Dakle, Boričevac je živio u sjećanjima, on je postao mit i simbol tragedije hrvatskog naroda i obnova spomenika kamenom iz Srbije, a novcem Hrvatske vlade i rukom hrvatskog predsjednika Josipovića otkriven je obnovljeni spomenik ustanku u Srbu kako bi se i takvim spomenikom nametnula krivotvorina o navodnom antifašističkom ustanku u Srbu. Izgradnja spomenika novcem Hrvatske vlade, dakle, i sredstvima poreznih obveznika u koje spadaju i žrtve Boričevljani i njihovi potomci uz najviše počasti i rukom hrvatskog predsjednika Josipovića hrvatski državni vrh ponizio je Boričevljanine i sve žrtve četničkog ustanka borbe za istinu i pravdu. Kako živi svjedoci pomalo odlaze bio je krajnji trenutak za ovakvu knjigu koja je pred nama. Ona je sabrala dokumente sjećanja, analize, zapise i dala je cjelovitu sliku ne samo Boričevca nego i svega onoga što simbolizira Srb kao simbol protuhrvatske i četničke politike kroz cijelo ovo vrijeme koji je nažalost to i danas.

Zato je ova knjiga ne samo dossier o Boričevcu nego i dossier o četničkoj politici o prošlosti i danas i izdajničkoj politici hrvatskih elita koje i danas ne samo prihvaćaju nego i nameću povijesne neistine i krivotvorine kojima četnički zločinački ustanak pretvaraju u antifašistički ustanak a zločince u antifašiste i heroje. Prije dvije godine na današnji dan u Srbu se dogodila nova nacionalna izdaja i novi zločin nad Boričevljanima i svim drugim žrtvama četničkog ustanka jer su odane najveće počasti zločincima i krivcima za tragediju Boričevca i hrvatskog naroda u tom dijelu Like.

Nakon što je hrvatski narod 95. godine srušio kvislinšku kvazi državu „Republiku Srpsku Krajinu" i oslobodio ovaj kraj četničke vlasti Boričevljani su s pravom očekivali da će im hrvatska država vratiti dostojanstvo, da će utvrditi istinu, imenovati krivce te vratiti otetu imovinu. Hrvatska država umjesto da je vratila imovinu i utvrdila istinu i pokrenula istragu protiv krivaca podigla je spomenik zločincima i pokušava natjerati hrvatski narod da slavi četničku zločinačku politiku kao nešto vrijedno.

Zato ova knjiga ima povijesno značenje jer svjedoči neopovrgljivu istinu. Ona razobličava krivotvorine i laži i raskrinkava ne samo četničku politiku nego i izdajničku hrvatsku politiku koja prihvaća rehabilitaciju četništva i simbiozu crvene zvijezde petokrake i kokarde u lažni antifašistički pokret. U isto vrijeme dok mi ovdje evociramo uspomene na Boričevac i njegovu tragediju u borbi za istinu i pravdu izdajnička hrvatska politika ide dalje jer se i dalje u Srbu slavi četnički ustanak te se krivotvorinama pokušava pretvoriti u antifašistički ustanak.

Duga je povijest četničkog antihrvatskog zločinačkog djelovanja kao i simbioze crvene zvijezde petokrake i četničke kokarde u antihrvatskoj politici zločina i mržnje.

Ta politika nije slučajna, nju su davno formirali Ilija Garašanin, Stevan Moljević i Vuk Stefanović Karadžić. U karađorđevićevoj kraljevskoj Jugoslaviji sustavno se provodio projekt pretvaranja Jugoslavije u veliku Srbiju. Hrvati su bili izloženi teroru i progonu.

Godine 1941. u raspadu Kraljevske Jugoslavije četnici masovno ubijaju Muslimane i Hrvate. Drinom je tekla krv nakon masovnih zločina u Foči, a navodni ustanak naroda Hrvatske u Srbu 27. srpnja bio je zločinački četnički pothvat. Dokumenti potvrđuju da su u ustanku bili pretežno četnici i da su prethodno napravili sporazum s talijanskim fašistima, dakle to je bio fašističko-četnički ustanak a ne antifašistički. (O tome u ovoj knjizi dokumentirano pišu J. Pavičić i suradnici.)

Ustanak u Srbu nije bio samo četnički nego je bio i ustanak protiv hrvatske države s ciljem da se ti krajevi odvoje od Hrvatske i pripoje dijelovima Hrvatske koje su okupirali talijanski fašisti. U tijeku Narodne oslobodilačke borbe i poslije većina četnika je kokarde zamijenila crvenom zvijezdom petokrakom i postupno se komunistička politika sve više pretvarala u velikosrpsku četničku politiku s ciljem stvaranja velike Srbije. U tom procesu opet je velika uloga mjesta Srb kao simbola četničke politike. Godine 1971. upravo u Srbu nastavlja se četnička antihrvatska politika. Na velikom velikosrpskom četničkom mitingu 1971. u kooperaciji s komunistima uz prisustvo tadašnjega srbijanskog političkog čelnika Draže Markovića stvorena je platforma borbe protiv hrvatske samostalnosti i slobode i za buduće događaje.

U ovoj knjizi objavljen je zapis Savke Dabčević Kučar o tom događaju.

Savka Dabčević Kučar
bila je zgrožena mržnjom prema Hrvatima koji je vidjela na tom skupu te je napisala: "Mrze nas, i ne će se libiti za četništvo proliti krv. Strašno? Smiješno? Opasno? Prijeteće? Stvari se kreću prema raspletu! Mnogo godina poslije događaji su potvrdili moje slutnje i sumnje."

Dolazi Slobodan Milošević, Memorandum SANU-a, projekt velike Srbije koji se pokušava ostvariti ognjem i mačem, agresijom, etničkim čišćenjem i genocidom.

I u toj politici opet je simbol Srb. Upravo 25. srpnja 1990., kada je Hrvatski sabor donosio ustavne amandmane ukidajući socijalističke i komunističke simbole Srbi su donijeli Deklaraciju o suverenosti i autonomiji srpskog naroda u Hrvatskoj. U Deklaraciji Srbi traže dvojni suverenitet i posebni teritorij a na mitingu na kojem je bilo oko 150 tisuća Srba sa svih strana, među njima i Vojislav Šešelj, skandiralo se: "Ovo je Srbija!" Dakle, Srb je simbol kontinuiteta antihrvatske četničke zločinačke politike 1941., 1971. i 1991. godine.

U Srbu je proglašena i takozvana „Republika Srpska Krajina".
U međuvremenu četnici su u Srbiji odlukom Skupštine i državnih tijela službeno proglašeni antifašistima. Ako je nedvojbeno da su i u agresiji na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu i ratu protiv Hrvatske zajednički djelovali četnici i JNA odnosno da je Miloševićeva i Šešeljeva politika bila na istom zadatku, onda je još strašnije ono što se dogodilo  2010. godine u Srbu.

U ovoj knjizi objavljeni su dokumenti o povijesnim činjenicama o velikom zločinu, objavljena su i sjećanja žrtava tako da kada čovjek pročita ovu knjigu doživljava pravi šok i pita se kako je moguće da je prije dvije godine upravo u Srbu otkrivajući vlastoručno spomenik četnicima predsjednik Josipović između ostalog rekao: „ Gledam vaša odličja iz II. Svjetskog rata koja danas nosite i tako treba, s ponosom ih stavite." Zatim je dodao: „Neki od Vas nose i kape partizanke. To su lijepe kape, one su poruke ljubavi i mira. Poruke da više nikada ne bude zločina, genocida i rata."

Nažalost, pod ovom „lijepom kapom" u simbiozi kokarde i crvene zvijezde petokrake i u Domovinskom ratu odnosno velikosrpskoj agresiji učinjeni su strašni zločini u Srebrenici i Vukovaru, širom Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova. Tako da je prestrašno govoriti da su te kape lijepe i da nose poruku ljubavi i mira odnosno poruke da više nikada ne bude zločina, genocida i rata. Pitam gospodina predsjednika Josipovića od koga se Hrvatska branila 1991. godine, koje su kape nosili agresori?

Predsjedniku Josipoviću prije dvije godine je asistirao predsjednik Srpskog narodog vijeća Milorad Pupovac koji je između ostalog rekao: „Mi smo obnovom ovog spomenika kojeg je financirala hrvatska vlada kao i donatori iz Srbije, omogućili da se povijest konačno vrati kući. Ali dugo će trebati da ta povijest bude u svakoj učionici i u hrvatskim medijima."

Ova knjiga nadam se da će biti jedan od ključnih argumenata da se ne dozvoli da u učionice uđu krivotvorine. Da će se hrvatska povijest pisati na bazi istine o kojoj se govori neopovrgljivim argumentima u ovoj knjizi.

Od tada su prošle dvije godine. Došla je nova Kukuriku koalicija na vlast. Uspostavljeno je jedinstvo crvene vlasti i ono što su prije dvije godine govorili u Srbu, danas dvije godine kasnije još se agresivnije provodi u život. Ove godine na proslavi Dana antifašističke borbe u Sisku u šumi Brezovica otišlo se još dalje u krivotvorenju hrvatske povijesti jer je predsjednik Josipović izjednačio komunistički antifašizam sa braniteljima i Domovinskim ratom rekavši da su se jednako časno borili za iste ciljeve.

U Srbiji je na djelu rehabilitacija Draže Mihajlovića. A na izborima za predsjednika Srbije izabran je četnički vojvoda Tomislav Nikolić. Obnovljene su teritorijalne pretenzije prema Vukovaru (Vukovar je srpski grad) i stvaranju velike Srbije.

Hrvatska vlast sve to mirno gleda a ministrica vanjskih poslova tvrdi da je četništvo unutrašnja stvar Srbije.
Nažalost, i ova knjiga Josipa Pavičića i suradnika pokazuje da je četništvo bilo i ostalo velika opasnost za Hrvatsku i hrvatski narod, da nije i ne može biti unutrašnji problem Srbije.
Ali najveću opasnost ipak je izdajnička hrvatska politika koja ne samo prihvaća povijesne krivotvorine nego ih propagira, provodi i nameće.

Zbog svih tih razloga tragedija Boričevca slična je tragediji Vukovara i drugim hrvatskim tragedijama iz povijesti. Zato je važno nastaviti se boriti za istinu sve dotle dok istina ne pobijedi. Ova knjiga je veliki doprinos borbi za istinu i zato hvala Josipu Pavičiću i suradnicima! Na nama je da tu knjigu populariziramo i čitamo jer ona na primjeru Boričevca govori o tragediji hrvatskog naroda i opasnostima da nam se krvava prošlost ponovi, ako dozvolimo da nam izbrišu ili krivotvore prošlost jer narod bez prošlosti je narod bez budućnosti.Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
vjeverica

vjeverica

Komentirano: 6.9.2012. | 21:30

1

Ovaj Tomac mi se sve više sviđa, pravi je!!! Slušaju li ga hrvatske političke elite???
JAVOR

JAVOR

Komentirano: 5.9.2012. | 21:17

2

Tekst je odličan, ali to je naša hrvatska sramota! Slavimo početak pokolja Hrvata i borbe protiv NDH, ma kakav kod bila država, ona je Država, arušiti se moglo režim ustaški, hadezovski, hasesovski itd, ali se nije smjelo rušiti Državu, to ne shvaćaju naši komunisti Zato i slavimo ubijanje Hrvata i rušenje NDH
Robert

Robert

Komentirano: 5.9.2012. | 18:34

3

da, ovo je odličan tekst, ali mi je tragično što nitko u Hrvatskoj ne govori i ne buni se protiv tih krivotvorina povijesti. dapače, sudjeluju s četnicima u polaganju vijenaca na Jadovnom....samo molim autora ovoga teksta da napiše u lijepim kapama ovako: "u prelepim kapama"

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Misa za kraj školske godine u Lapcu

Misa za kraj školske godine u Lapcu

2.7.2020. | 10:38
U petak 26.6.u župi Sv.Ivana Pavla II.u Donjem Lapcu održana je Sv.Misa za kraj školske i vjeronaučne godine.
Likaplus.hr : Božićni sajam u Donjem Lapcu

Božićni sajam u Donjem Lapcu

13.12.2019. | 7:36
Donji Lapac-U osnovnoj školi Donji Lapac u srijedu 11.prosinca provedena je humanitarna akcija u obliku božićnog sajma. Naime, sve ono što su djeca izrađivala i prodavala posjetiteljima otišlo je za pomoć u rehabilitaciji Nikole Cvjetičanina.
Likaplus.hr : Misa za kraj školske godine

Misa za kraj školske godine

14.6.2019. | 23:44
Donji Lapac-U petak 14.lipnja u župi Sv.Ivana Pavla II održana je Misa za kraj školske i vjeronaučne godine.U nadahnutoj homiliji župnik Dino Rupčić tumačio je prispodobu o talentima i uklopio je u život učenika
Likaplus.hr : Dan kruha u Donjem Lapcu

Dan kruha u Donjem Lapcu

12.10.2018. | 23:52
Donji Lapac-U Osnovnoj školi Donji Lapac obilježen je tjedan zahvale za plodove zemlje-nazivan Dan kruha. Ova manifestacija u Školi ima natjecateljski karakter, ali kruh i slastice, te peciva idu za potrebne i siromašne za koje brine Crveni križ. Župnik Dino Rupčić blagoslovio
Likaplus.hr : U Donjem Lapcu misom započela školska godina

U Donjem Lapcu misom započela školska godina

5.9.2018. | 22:14
"Učitelji i ravnatelj te i župnik samo su produžena Božja ruka i produžena ruka vaših roditelja da budete prvo dobri ljudi, a onda i učenici. Misa nije samo vaša obaveza nego i susret s Isusom u Euharistiji, sa Isusom koji je vaš najbolji prijatelj."-rekao je na misi župnik Di
Likaplus.hr : Dani kruha u Lapcu

Dani kruha u Lapcu

13.10.2016. | 8:46
Likaplus.hr : Maškare u Donjem Lapcu

Maškare u Donjem Lapcu

17.2.2015. | 18:14
Likaplus.hr : Maršal u Donjem Lapcu

Maršal u Donjem Lapcu

27.5.2014. | 17:36
Likaplus.hr : Mladi Lapčani obilježili sadnjom cvijeća

Dan planeta Zemlje

Mladi Lapčani obilježili sadnjom cvijeća

25.4.2014. | 9:22
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :