Nedjelja , 17.2.2019. | 17:36

Gospic

vedrovedro

Temperatura

14°

Tlak zraka

1024.8 hPa

Vlažnost

26 %

Senj

vedrovedro

Temperatura

15°

Tlak zraka

1026.3 hPa

Vlažnost

47 %

Gospic

vedrovedro

Temperatura

14°

Tlak zraka

1024.8 hPa

Vlažnost

26 %

Senj

vedrovedro

Temperatura

15°

Tlak zraka

1026.3 hPa

Vlažnost

47 %

Pretraživanje

Duhovni kutak

Objavljeno: 29.5.2018. u 11:09
Prikaza: 2616
Autor: Likaplus

50 godina bračne vjernosti Franje i Luce

D. Lapac : 50 godina bračne vjernosti Franje i LucePedeset godina vjernosti Franje i Luce Marić u kršćanskom braku

Donji Lapac- Izgleda nestvarno u vrijeme kada se  mnogi brakovi u Hrvatskoj rastavljaju da u Donjem Lapcu jedan bračni par,Franjo i Luca Marić, slavi 50 godina zajedničkog života u posvećenom braku. Vjenčali su se davne 1968. godine u Kraljevoj Sutjesci. Poklonili su bračni par Franjo i Luce hrvatskom narodu i Crkvi i petero djece. Prema statistici iz 2015. godine u Hrvatskoj je sklopljeno 19.834 brakova i zabilježeno je 6.010 razvoda. U vrijeme kada mladi žive brak "na probu" prije samoga braka i kada se upoznavaju godinama,  pa se opet tako brzo raspadaju kršćanski brakovi. Zašto? Franjo i Luce bi sigurno rekli zato što danas niti žena niti muškarac ne znaju podnositi žrtvu zajedničkog života upirući svoj pogleda u raspetoga Krista na križu, nego su usmjereni većinom na zabavu i provod, bez želje da zajednički prebrode poteškoće u braku. I vjerojatno i zato što nema vjere da će umirući i polazeći pred svojega Stvoritelja morati ipak položiti račun za življeni život na Zemlji.

Župnik Dino Rupčić ukratko je predstavio životni put Franje i Luce.Franjo je bio poštar, a Luce kućanica. Franjo je uvijek bio povezan službom i sa crkvom u kojoj je obnašao i službu prakatura preko 20 godina u selu Bjelavići.Uslijed rattnih zbivanja u Bosni morali su pobjeći u Vareš, iz Vareša u Čapljinu, pa se seli u Livno, pa iz Livna u Klanu gdje surađuje sa župnikom Perom Zebom.Godine 1995. dolazi u Korenicu, pa iste godine odlazi za Donji Lapac. Franjo i Luce imaju petero djece: Tvrtka,Marijanu,Branku,Romanu i Danijelu. Imaju za sada i osmero unučadi. Župnik je naglasio da je život Franje i Luce  započeo i traje u znaku Presvetoga Trojstva-koji se upravo taj dan i slavio.

Biskup Gospićko-senjski Zdenko Križić  uputio je osobnu čestitku bračniom paru 


"Poštovani Franjo i Luce!


Informiran sam da se pred kraj ovoga mjeseca navršava točno 50 godina vašega braka. Bilo je to točno 27. svibnja 1968. u crkvi u Kraljevoj Sutjesci.

Iskrene čestitke za ovaj veliki jubilej. Nema puno onih koji dočekaju zlatni jubilej braka. Ne samo zato što jedno od bračnih drugova Bog pozove k sebi prije te obljetnice, nego nažalost što ima jako puno brakova koji se uruše puno prije ovakve obljetnice. Kako je lijepo svjedočanstvo svijetu danas brak proživljen u vjernosti 50 godina!

Dali ste našem narodu i Crkvi petero djece i tako pokazali da volite život i da je za vas život Božji dar. Hvala vam na tome!

Znamo da vam kroz život nisu samo cvale ruže. Bilo je puno i teških trenutaka i najrazličitijih trpljenja. Zahvaljujemo Bogu koji vam je dao snage da sve to podnesete i ne dopustite da poteškoće ugase vašu bračnu ljubav i životnu nadu. Poteškoće nošene s Bogom učvršćuju ljubav i postaju snagom u životnom hodu.

Sigurno niste mogli niti pomisliti da će vaš životni put izgledati ovako, da ćete morati ostaviti svoj zavičaj i krenuti u nepoznato. Nije bilo lako sve to izdržati! Ali sam siguran da ste i kroz sve te muke imali također iskustvo Božje blizine i njegove pomoći.

Hvala vam što ste kroz cijeli vaš život uvijek bili blizu Crkve i najbliži suradnici svećenicima gdje god vas je providnost dovela. Hvala vam što ste više od 20 godina bili bliski suradnici svećenicima Gospićko-senjske biskupije u mnogostrukim oblicima pomoći, i što ste i danas iznimno zauzeti član naše nove župne zajednice u Donjem Lapcu. Hvala i Bosni koja vas je dala i vašim roditeljima koji su vam život podarili i svima onima koji su vam na bilo koji način pomagali na vašem životnom putu. Dragi Bog neka im svima bude nagrada.

Neka vas Bog poživi i dade vam dobro zdravlje da dočekate još pokoji jubilej na radost svojim najbližima i svima nama.

Zazivam Božji blagoslov na vas, na cijelu vašu obitelj, na vašu djecu i unuke, neka vas Gospodin prati u vašem daljnjem životu i bude vam izvorom snage i radosti do zadnje ure vašeg zemaljskog putovanja."

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Zbivanja u Lapcu kroz prosinac

Zbivanja u Lapcu kroz prosinac

29.12.2018. | 22:23
Donji Lapac- U mjesecu prosincu bilo je jako živo u najmlađoj župi Gospićko-senjske biskupije onoj u Donjem Lapcu . U crkvi posvećenoj svetom Ivanu Pablu II. došao je na zornicu 6.12. i sv Nikola koji je obradovao najmlađe sa paketićima. Paketići su donacija , kako ističe župnik
Likaplus.hr : Novo krštenje u Donjem Lapcu

Novo krštenje u Donjem Lapcu

25.11.2018. | 18:58
Novo krštenje u župi u Donjem Lapcu
Likaplus.hr : I u Lapcu spomen na kraljicu  Katarinu

I u Lapcu spomen na kraljicu Katarinu

27.10.2018. | 20:53
I Donjem Lapcu proslavili spomendan kraljice Katarine Kotromanić
Likaplus.hr : Župljani Lapca hodočastili u Ludbreg i Krašić

Župljani Lapca hodočastili u Ludbreg i Krašić

19.10.2018. | 7:13
Župljani Donjeg Lapca hodočastili u Ludbreg i u rodo mjesto blaženog Alozija Stepinca
Likaplus.hr : Kardinal Puljić dolazi u Donji Lapac

21.listopada-petak

Kardinal Puljić dolazi u Donji Lapac

15.10.2018. | 22:17
TRODNEVNICA U ŽUPI SV. IVANA PAVLA II U DONJEM LAPCU UOČI ŽUPNE SVETKOVINE SV. IVANA PAVLA II
Likaplus.hr : Krštenje petog djeteta u Srbu

Krštenje petog djeteta u Srbu

23.9.2018. | 21:00
Krštenje petog djeteta u Srbu
Likaplus.hr : U Boričevcu  proslavljen patron župe

U Boričevcu proslavljen patron župe

9.9.2018. | 8:45
Boričevac/Donji Lapac-U Boričevcu 8.rujna svečano je proslavljen patron župe Mala Gospa
Likaplus.hr : Biskup Ivan Milovan u Donjem Lapcu

Uoči Velike Gospe

Biskup Ivan Milovan u Donjem Lapcu

17.8.2018. | 18:47
Likaplus.hr : Riječani u posjetu Donjem Lapcu

Riječani u posjetu Donjem Lapcu

9.7.2018. | 20:42
Donji Lapac-Dana 07.07.2018. godine, pedesetak hodočasnika bakarskog kraja predvođenih organizatorima iz župe Hreljin s područja Riječke nadbiskupije posjetilo je Donji Lapac, najmlađu župu na području Gospićko senjske biskupije. Hodočasnici su srdačno dočekani od strane župnika,
Likaplus.hr : Sveti Ivo proslavljen i u Donjem Lapcu

Sveti Ivo proslavljen i u Donjem Lapcu

25.6.2018. | 23:26
U Donjem Lapcu svečano je proslavljena svetkovina rođenja sv.Ivana Krstitelja ,ili svetog Ive kako ga naziva narod iz Bosne.Svečanu župnu misu predslavio je fra Bono Tomić,župnik župe sv.Ante Padovanskog u Bihaću. Iako je župa u Donjem Lapcu posvećena Sv.Ivanu Pavlu II., a glavni
Likaplus.hr : Zahvala za ministrantsku službu,čitače...

Zahvala za ministrantsku službu,čitače...

18.6.2018. | 21:07
Donji Lapac- U nedjelju 17.lipnja 2018. u župi sv Ivana Pavla II. u Donjem Lapcu bila je nedjelja zahvale. Naime, na misi u 11,00 sati dvojica ministranata, Marin Gogić i Matej Borovičkić, službeno su završili svoju redovitu ministrantsku službu.Oni će i dalje povremeno posluživa
Likaplus.hr : Misa zahvalnica za kraj školske godine

Donji Lapac

Misa zahvalnica za kraj školske godine

16.6.2018. | 14:20
Donji Lapac-Završetak školske i vjeronaučne godine obilježen je svetom misom zahvalnicom.Misu je predslavio vlč Dino Rupčić -župnik u Donjem Lapcu.
Likaplus.hr : Sv Ante proslavljen u župi Donji Lapac

Sv Ante proslavljen u župi Donji Lapac

15.6.2018. | 13:40
Donji Lapac- Spomendan sv Antuna Padovanskoga , sveca svega svijeta, svečano je proslavljen u župi sv Ivana Pavla II. u Donjem Lapcu. Župljani , koji su uglavnom podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, posebno časte sv Antuna Padovanskoga.
Likaplus.hr : Tijelovo u Lapcu -procesija kroz mjesto

Tijelovo u Lapcu -procesija kroz mjesto

1.6.2018. | 22:44
Treću godinu zaredom vjernici najmlađe župe Gospićko- senjske biskupije sv. Ivana Pavla II u Donjem Lapcu proslavili su svetkovinu Tijelova.Muževi su bili odjeveni u narodne nošnje, te su nosili su baldahin -nebo, a djelatnici PP Lapac ferale - lampe uz baldahin.Dio žena i djece
Likaplus.hr : Svibanjski maraton-don Kaćunko u Lapcu

Svibanjski maraton-don Kaćunko u Lapcu

29.5.2018. | 11:19
Donji Lapac- "Duhovni maraton" u Donjem Lapcu se nastvio pa je nakon fra Ivana Lukača župu posjetio i don Anđelko Kaćunko koji se rado odazvao pozivu župnika Dine Rupčića. U 16,00 je bio nagovor u crkvi i poslije prilika za ispovijed. A u 17,00 sati je bila sveta misa koju je pr
Likaplus.hr : "Duhovni maraton" u Lapcu

"Duhovni maraton" u Lapcu

22.5.2018. | 8:45
Donji Lapac- Župljani Donjeg Lapca uistinu u mjesecu svibnu imaju svoj svojevrsni "duhovni maraton".Naime, svaki dan je u 16,30 molitva svte krunice i mogućnost za ispovijed. U 17,00 sati je sveta misa i pripovijed, a na kraju svete mise svaki dan kratko euharistijsko klanjanje
Likaplus.hr : Velebno slavlje u najmlađoj župi

Velebno slavlje u najmlađoj župi

9.5.2018. | 23:25
Donji Lapac-U subotu 5.svibnja 2018. je bio velik dan za žitelje Donjeg Lapca i njihovu najmlađu župu i crkvu koja je posvećena velikom i svetom papi Ivanu Pavlu II. Naime, taj dan krizmalo se 12 mladića i djevojaka i primili "pečat dara Duha Svetoga"
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :