Srijeda , 16.10.2019. | 09:51

Pretraživanje

Duhovni kutak

Objavljeno: 8.2.2019. u 21:29
Prikaza: 813
Autor: Likaplus

Godišnjica ubojstva svećenika u Zavalju

D. Lapac : Godišnjica ubojstva svećenika u Zavalju
Zavalje- Danas je obilježena godišnjica ubojstva svećenika Mile Ivančića koje se dogodilo 2013. godine. Katolički svećenik vlč. Mile Ivančić, župnik župe Gospićko-senjske biskupije sv. Franje Asiškog Zavalje, koja se nalazi na teritoriju Bosne i Hercegovine dvadesetak kilometara od Bihaća, pronađen je mrtav 9. veljače 2013. u župnoj kući u Zavalju.Općinski sud u Bihaću osudio je na višegodišnje zatvorske kazne trojicu maloljetnih mladića koji su početkom 9.veljače 2013. ove godine iz koristoljublja ubili svećenika don Milu Ivančića u mjestu Zavalju kod Bihaća. Misu zadušnicu za vlč Milu Ivančića predvodio je vlč Ante Luketić, župnik iz Ogulinskih Oštariju, uz koncelebraciju drugih svećenika iz susjednih župa.

Propovijed vlč Ante Luketić:
Dragi vjernici i braćo svećenici i časne sestre, okupili smo se obilježiti 6.obljetnicu smrti vlč. Mile koji se u travnju 2013. godine pripremao proslaviti 50. obljetnicu svećeništva odnosno Zlatnu Misu.
Naša G-S biskupija ove godine osobito moli za svećenička i redovnička zvanja, za nove proroke i svećenike u svom radu i zajednicama.
Isus nam se daruje riječima i djelima. Da bi se to moglo događati, potrebi su za to poslanici, proroci, svećenici…
On je naš pouzdan oslonac i danas, kako slušamo u današnjem prvom čitanju! I onda kad smo dužni živjeti ljubav jedni prema drugima: što se tiče gostoprimstva, u braku, poslovnim odnosima, prijateljstvu, u ophođenju s imanjem - Bog ostaje vjeran, bez obzira što mi nismo uvijek vjerni Njemu. Pogotovo u životnim nedaćama, kao što su strah te naše potrebe.
U Evanđelju imamo svjedočanstvo kako je jednoj nevinoj osobi odrubljena glava. Naime, pogubljen je veliki prorok, preteča Isusa Krista. Samo zato što se usprotivio takvom Herodijadinom životu jer je živjela raskalašeno. Možemo pomisliti da su svi u dvorani krivi. Jer nitko nije reagirao na tu sablazan. Još tome ju je majka nagovorila, jer nije Herodijada znala sama razmišljati. I Herod dobiva što je tražio, na pladnju glavu Ivana Krstitelja. Tako je Ivan grozno skončao. Ali oni koji za i u Bogu umiru, žive vječno. Kao i poruke koje je naviještao. To je poruka današnjeg Evanđelja.
I NAMA SE U OVOM TRENUTKAU KAO I ČITAVE GODINE MOLITVE ZA DUHOVNA ZVANJA NAMEĆE PITANJE:
ŠTO JE BOG NAUMIO KAD JE USPOSTAVIO SVEĆENIŠTVO:
-Među glavnim svećeničkim likovima u Svetom pismu nalazi se i dobro nam poznat veliki prorok Ezekiel. Zasigurno pamtimo njegovo dramatično viđenje o dolini punoj suhih kostiju koje će snagom Duha postati vojska živih ljudi (Ez 37). Još nam je draže proročanstvo o tvrdom, kamenom srcu čovjekovu koje će sam Bog zamijeniti pravim, toplinom i ljubavlju ispunjenim ljudskim srcem (Ez 36,26).
Bog kroz proroke jasno predstavlja svećenika kao osobu koja će čovjeka približavati Bogu. Svećenik je onaj koji prilazi Bogu, stupa u Božju blizinu. Na njemu je „Gospodinova ruka" koju svećenik kod sakramenata polaže nad vjernika.
Koliko li je puta i svećenik Mile u svojih 50 godina misničke službe polagao ruke osobito nad krštenike, u ispovijedi, u blagoslovu…
Božji poslanik - svećenik naznačuje novo razdoblje. Poput Ezekiela to čini i svećenik vlč. Mile.
Proroka Ezekiel javlja se u izgnanstvu (6. st. prije Krista u Babilonskom ropstvu). Sveti grad Jeruzalem i Sveti hram su razoreni, Božji dom spaljen i opljačkan. Božja zapovijed je da pođe izgnanicima (3,11) i dvostruki izvještaj o tome daju naslutiti kako je Ezekiel kao svećenik dragovoljno onamo pošao. Odlazi iz pastoralnih motiva i pridružuje se svome narodu. Tako je postupio i naš subrat svećenik Mile dolazeći na službu u svoju rodnu spaljenu župu Zavalje 1997. godine.
U riječima Božjim Ezekiel jasno čuje da je „sin čovječji", da pripada smrtnomu stvorenju, udaljen od uzvišene božanske slave. Upravo ta spoznaja praznine, pustoši kod Ezekiela je naglašen. Izazov mu je za kontemplativni život.
Između brojnih proroštava i govora, susrećemo duhovnog čovjeka koji je posve uronjen u promatranje onoga što mu Bog želi pokazati. Najvišu tajnu samog Božjeg bića svećenik i danas doživljava u tišini i samoći i tako hrani svoju dušu za tešku zadaću. To je izvor iz kojega crpi nadahnuće i snagu.
Ezekiel je svećenik koji mora prenijeti tešku poruku svojim slušateljima. Izabranome narodu mora priopćiti Božji sud da su „buntovni" te se moraju obratiti od svog puta, od svog udaljavanja od Boga.
Svojoj zajednici svećenik Ezekiel je i živa opreka. Oni se inate, a on mora slušati riječi iz Božjih usta. Oni neće poslušati, a on treba u srce primiti riječi koje će mu Gospodin reći i tim riječima se hrani i poučava te tom riječju obraća svoj narod.
Svećenik je ipak je prije svega prorok Duha. Mnogo puta doživljava kako ga Božji Duh nosi. Duh Božji pada na njega i govori mu.
U najpoznatijemu viđenju Duh Božji vodi proroka i svećenika Ezekiela u dolinu punu kostiju koje će biti uskrišene. Kao svećenik Ezekiel je odgovoran za život. Postavljen je za stražara narodu Božjem. I nama je na Teologiji u Rijeci naš sada pokojni profesor A. Benvin znao reći kako su svećenici poput tihih stražara koji bdiju nad narodom.
Svećenikova je baština Bog sam, a zadaća mu je poučavati u raspoznavanju što je sveto i čisto. Treba prosuditi prema Božjim odredbama. Pred svojim Bogom Ezekiel se u znak poniznosti i štovanja spušta licem do zemlje. Nije to puka formalnost „klanjanja" već je to napajanje na euharistiji iz koje se preko svećenika napajaju žedne duše vjernika.
Osoba koja je pedeset godina slavila Boga Svetom Euharistijom, sigurno će nastaviti moliti pred istim Bogom gledajući ga oči u oči za sve one koje je blagoslivljao, krštavao, ispovijedao, vjenčavao, pomazivao, pokapao… Neka i nas zagovara na našem životnom hodu prema nebeskom domu… Amen.
NA KRAJU MISE NAGLASIO SAM:
Zahvaljujem župniku vlč. Dini i svim župljanima na lijepom liturgijskom slavlju – velikom broju okupljanih vjernika, divnom i pobožnom pjevanju te osobito na pristupu Sv. Pričesti. TO JE NAJBOLJI ZNAK ZAHVALE, SPOMENIK SVEĆENIKU koji vas je duhovno vodio – pokojnom vlč. Mili. Taj dar koji imate DAR VJERE najveći vam je zalog – zdravi Duh koji imate – i s njim ćemo sve ostalo što je uništeno uspješno obnoviti. Neka vas prati Božji blagoslov…
pop Ante Luketić, župnik oštarski i cerovnički

 

 

 

 


Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Istinoljubivi

Istinoljubivi

Komentirano: 11.2.2019. | 19:19

1

Nigdje ne piše da je don Milin koljač Hrvat i katolik čija majka je bila župska podvornica. Da je kojim slučajem bio Musliman ili Srbin...

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Hrvatska je obranjena krunicom i molitvom

U Donjem Lapcu

Hrvatska je obranjena krunicom i molitvom

10.10.2019. | 8:13
Likaplus.hr : Župa Boričevac konačno ima kip Male Gospe

Župa Boričevac konačno ima kip Male Gospe

13.8.2019. | 19:58
Donji Lapac-Na župnoj Misi 11.kolovoza na 19.nedjelju kroz godinu župnik Dino Rupčić blagoslovio je kip Male Gospe.Kip je izradio kipar Mate Vlaho.Kip je sponzorirala gospođe Jasne Hrkač.Kip Bogorodice krasiti će župnu crkvu u Boričevcu, jer je župa u Boričevcu posvećena Maloj G
Likaplus.hr : Sakramente kršćanske inicijacije u Lapcu

Katekumen Marko primio

Sakramente kršćanske inicijacije u Lapcu

21.7.2019. | 19:30
Donji Lapac-Na XVI. nedjelju kroz godinu u župi Sv.Ivana Pavla II u Donjem Lapcu bilo je posebno svečano.Naime pod župnom Misom župnik Dino Rupčić podijelio je mladom katekumenu Marku Filipovikj sakramente kršćanske incijacije.
Donji Lapac-Na XVI. nedjelju kroz godinu u župi Sv.Ivana Pavla II u Donjem Lapcu
Likaplus.hr : Procesija na Tijelovo kroz Lapac

Procesija na Tijelovo kroz Lapac

21.6.2019. | 13:51
Donji Lapac-Svetkovina Tijelova i ove godine svečano je proslavljena u župi Sv.Ivana Pavla II u Donjem Lapcu i župi Sv.Franje Asiškog na Zavalju.
Likaplus.hr : Sveti Ante proslavljen u Donjem Lapcu

Sveti Ante proslavljen u Donjem Lapcu

14.6.2019. | 21:26
Donji Lapac-U župi Sv.Ivana Pavla II svečano je i ove godine proslavljen spomendan Sv.Ante Padovanskog sveca svega svijeta.Proslava je bila u obliku duhovne obnove.Predvoditelj duhovne obnove je bio pater Euzebije Knežević rodom iz župe Bihać filijala Kralje. Inače je u redu otac
Likaplus.hr : U Donjem Lapcu  dvije prvopričesnice

U Donjem Lapcu dvije prvopričesnice

5.5.2019. | 23:06
Donji Lapac-Na treću vazmenu nedjelju u župi Sv.Ivana Pavla II bilo je posebno svečano.Na župnoj Misi župnik Dino podijelio je prvu svetu pričest dvama prvopričesnicama Anji Klobučar i Ani Baban.Župnik je u prigodnoj homiliji zahvalio Bogu što je preko roditelja ovim prvopričesn
Likaplus.hr : Posjetili otočić Košljun

Župljani Lapca i Srba

Posjetili otočić Košljun

2.5.2019. | 22:23
Likaplus.hr : Božansko milosrđe u Donjem Lapcu

Proslavljeno

Božansko milosrđe u Donjem Lapcu

28.4.2019. | 21:36
Sestra Faustina, tj. Helena Kowalska rođena je 25. kolovoza 1905. godine u selu Glogowiec, u blizini Lodza (Poljska), kao treće od desetoro djece u obitelji Marianne i Stanislawa Kowalskog. Već od djetinjstva odlikovala se ljubavlju prema molitvi, marljivošću pri radu, poslušnošć
Likaplus.hr : Procesija s križem i Uskrs u Lapcu

Procesija s križem i Uskrs u Lapcu

21.4.2019. | 21:25
Procesija s križem i Uskrs u Lapcu
Likaplus.hr : Na Veliki četvrtak u Donjem Lapcu

Na Veliki četvrtak u Donjem Lapcu

20.4.2019. | 10:18
Donii Lapac-Veliki četvrtak i ove godine svečano je obilježen u Donjem Lapcu.Četvrtu godinu za redom župnik dvanaestorici muškaraca pere noge po uzoru kako je Isus učinio svojim apostolima. U prigodnoj homiliji župnik Dino Rupčić govorio je o ustanovljenju sv.reda i euharistije.
Likaplus.hr : Cvjetnica  započela u centru mjesta

Donji Lapac

Cvjetnica započela u centru mjesta

14.4.2019. | 23:13
Likaplus.hr : Biskup Košić u Donjem Lapcu

Biskup Košić u Donjem Lapcu

7.4.2019. | 18:02
Donji Lapac- Danas je u župi posvećenoj svetom papi Ivanu Pavlu II. u Donjem Lapcu biskup Vlado Košić služio svetu misu. Povod dolaska biksupa u pograničnu župu Gospićko-senjske biskupije je želja da vidi kako žive na ovim područjima vjernici, jer ga ove župe podsjećaju na njegov
Likaplus.hr : Vlč Mišel Grgurić u Lapcu i Srbu

Vlč Mišel Grgurić u Lapcu i Srbu

31.3.2019. | 19:38
Donji Lapac-Na poziv župnika vlč.Dina Rupčića iz Donjega Lapca misu u župi sv Ivana Pavla II.,na četvrtu korizmenu nedjelju , predvodio je vlč. Mišel Grgurić. Mišel Grgurić je iz Korenice, a sada obnaša službu tajnika biskupa Gospićko-senjskoga i kancelara Biskupije. Razlog
Likaplus.hr : Pješke od Lapca do Boričevca

Pješke od Lapca do Boričevca

23.3.2019. | 21:44
Donji Lapac-Najmlada župa Gospičko-senjske biskupije još jednom je pokazala svoju upornost u stvaranju duhovnih vrednota i duhovne tradicije.Naime, u subotu 23. ožujka 2019., petnaest župljana iz župe Sv.Ivana Pavla II predvođeni župnikom vlc.Dinom Rupčićem hodočastili su iz Don
Likaplus.hr : Duhovna obnova za početak korizme u Lapcu

Duhovna obnova za početak korizme u Lapcu

8.3.2019. | 22:30
Donji Lapac- Na početku svake korizme u Donjem Lapcu , lapački župnik Dino Rupčić, omogući svojim vjernicima barem jednodnevnu duhovnu pripremu. Tako je ove godine pozvao vlč Marinka Miličevića, generalnog vikara Gospićko-senjske biskupije
Likaplus.hr : Zbivanja u Lapcu kroz prosinac

Zbivanja u Lapcu kroz prosinac

29.12.2018. | 22:23
Donji Lapac- U mjesecu prosincu bilo je jako živo u najmlađoj župi Gospićko-senjske biskupije onoj u Donjem Lapcu . U crkvi posvećenoj svetom Ivanu Pablu II. došao je na zornicu 6.12. i sv Nikola koji je obradovao najmlađe sa paketićima. Paketići su donacija , kako ističe župnik
Likaplus.hr : Novo krštenje u Donjem Lapcu

Novo krštenje u Donjem Lapcu

25.11.2018. | 18:58
Novo krštenje u župi u Donjem Lapcu
Likaplus.hr : I u Lapcu spomen na kraljicu  Katarinu

I u Lapcu spomen na kraljicu Katarinu

27.10.2018. | 20:53
I Donjem Lapcu proslavili spomendan kraljice Katarine Kotromanić
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :