Subota , 23.2.2019. | 18:49

Gospic

pretežno vedro, vjetrovitopretežno vedro, vjetrovito

Temperatura

-1°

Tlak zraka

1034.2 hPa

Vlažnost

35 %

Senj

vedrovedro

Temperatura

Tlak zraka

1033.8 hPa

Vlažnost

29 %

Gospic

pretežno vedro, vjetrovitopretežno vedro, vjetrovito

Temperatura

-1°

Tlak zraka

1034.2 hPa

Vlažnost

35 %

Senj

vedrovedro

Temperatura

Tlak zraka

1033.8 hPa

Vlažnost

29 %

Pretraživanje

Duhovni kutak

Objavljeno: 8.2.2019. u 21:29
Prikaza: 432
Autor: Likaplus

Godišnjica ubojstva svećenika u Zavalju

D. Lapac : Godišnjica ubojstva svećenika u Zavalju
Zavalje- Danas je obilježena godišnjica ubojstva svećenika Mile Ivančića koje se dogodilo 2013. godine. Katolički svećenik vlč. Mile Ivančić, župnik župe Gospićko-senjske biskupije sv. Franje Asiškog Zavalje, koja se nalazi na teritoriju Bosne i Hercegovine dvadesetak kilometara od Bihaća, pronađen je mrtav 9. veljače 2013. u župnoj kući u Zavalju.Općinski sud u Bihaću osudio je na višegodišnje zatvorske kazne trojicu maloljetnih mladića koji su početkom 9.veljače 2013. ove godine iz koristoljublja ubili svećenika don Milu Ivančića u mjestu Zavalju kod Bihaća. Misu zadušnicu za vlč Milu Ivančića predvodio je vlč Ante Luketić, župnik iz Ogulinskih Oštariju, uz koncelebraciju drugih svećenika iz susjednih župa.

Propovijed vlč Ante Luketić:
Dragi vjernici i braćo svećenici i časne sestre, okupili smo se obilježiti 6.obljetnicu smrti vlč. Mile koji se u travnju 2013. godine pripremao proslaviti 50. obljetnicu svećeništva odnosno Zlatnu Misu.
Naša G-S biskupija ove godine osobito moli za svećenička i redovnička zvanja, za nove proroke i svećenike u svom radu i zajednicama.
Isus nam se daruje riječima i djelima. Da bi se to moglo događati, potrebi su za to poslanici, proroci, svećenici…
On je naš pouzdan oslonac i danas, kako slušamo u današnjem prvom čitanju! I onda kad smo dužni živjeti ljubav jedni prema drugima: što se tiče gostoprimstva, u braku, poslovnim odnosima, prijateljstvu, u ophođenju s imanjem - Bog ostaje vjeran, bez obzira što mi nismo uvijek vjerni Njemu. Pogotovo u životnim nedaćama, kao što su strah te naše potrebe.
U Evanđelju imamo svjedočanstvo kako je jednoj nevinoj osobi odrubljena glava. Naime, pogubljen je veliki prorok, preteča Isusa Krista. Samo zato što se usprotivio takvom Herodijadinom životu jer je živjela raskalašeno. Možemo pomisliti da su svi u dvorani krivi. Jer nitko nije reagirao na tu sablazan. Još tome ju je majka nagovorila, jer nije Herodijada znala sama razmišljati. I Herod dobiva što je tražio, na pladnju glavu Ivana Krstitelja. Tako je Ivan grozno skončao. Ali oni koji za i u Bogu umiru, žive vječno. Kao i poruke koje je naviještao. To je poruka današnjeg Evanđelja.
I NAMA SE U OVOM TRENUTKAU KAO I ČITAVE GODINE MOLITVE ZA DUHOVNA ZVANJA NAMEĆE PITANJE:
ŠTO JE BOG NAUMIO KAD JE USPOSTAVIO SVEĆENIŠTVO:
-Među glavnim svećeničkim likovima u Svetom pismu nalazi se i dobro nam poznat veliki prorok Ezekiel. Zasigurno pamtimo njegovo dramatično viđenje o dolini punoj suhih kostiju koje će snagom Duha postati vojska živih ljudi (Ez 37). Još nam je draže proročanstvo o tvrdom, kamenom srcu čovjekovu koje će sam Bog zamijeniti pravim, toplinom i ljubavlju ispunjenim ljudskim srcem (Ez 36,26).
Bog kroz proroke jasno predstavlja svećenika kao osobu koja će čovjeka približavati Bogu. Svećenik je onaj koji prilazi Bogu, stupa u Božju blizinu. Na njemu je „Gospodinova ruka" koju svećenik kod sakramenata polaže nad vjernika.
Koliko li je puta i svećenik Mile u svojih 50 godina misničke službe polagao ruke osobito nad krštenike, u ispovijedi, u blagoslovu…
Božji poslanik - svećenik naznačuje novo razdoblje. Poput Ezekiela to čini i svećenik vlč. Mile.
Proroka Ezekiel javlja se u izgnanstvu (6. st. prije Krista u Babilonskom ropstvu). Sveti grad Jeruzalem i Sveti hram su razoreni, Božji dom spaljen i opljačkan. Božja zapovijed je da pođe izgnanicima (3,11) i dvostruki izvještaj o tome daju naslutiti kako je Ezekiel kao svećenik dragovoljno onamo pošao. Odlazi iz pastoralnih motiva i pridružuje se svome narodu. Tako je postupio i naš subrat svećenik Mile dolazeći na službu u svoju rodnu spaljenu župu Zavalje 1997. godine.
U riječima Božjim Ezekiel jasno čuje da je „sin čovječji", da pripada smrtnomu stvorenju, udaljen od uzvišene božanske slave. Upravo ta spoznaja praznine, pustoši kod Ezekiela je naglašen. Izazov mu je za kontemplativni život.
Između brojnih proroštava i govora, susrećemo duhovnog čovjeka koji je posve uronjen u promatranje onoga što mu Bog želi pokazati. Najvišu tajnu samog Božjeg bića svećenik i danas doživljava u tišini i samoći i tako hrani svoju dušu za tešku zadaću. To je izvor iz kojega crpi nadahnuće i snagu.
Ezekiel je svećenik koji mora prenijeti tešku poruku svojim slušateljima. Izabranome narodu mora priopćiti Božji sud da su „buntovni" te se moraju obratiti od svog puta, od svog udaljavanja od Boga.
Svojoj zajednici svećenik Ezekiel je i živa opreka. Oni se inate, a on mora slušati riječi iz Božjih usta. Oni neće poslušati, a on treba u srce primiti riječi koje će mu Gospodin reći i tim riječima se hrani i poučava te tom riječju obraća svoj narod.
Svećenik je ipak je prije svega prorok Duha. Mnogo puta doživljava kako ga Božji Duh nosi. Duh Božji pada na njega i govori mu.
U najpoznatijemu viđenju Duh Božji vodi proroka i svećenika Ezekiela u dolinu punu kostiju koje će biti uskrišene. Kao svećenik Ezekiel je odgovoran za život. Postavljen je za stražara narodu Božjem. I nama je na Teologiji u Rijeci naš sada pokojni profesor A. Benvin znao reći kako su svećenici poput tihih stražara koji bdiju nad narodom.
Svećenikova je baština Bog sam, a zadaća mu je poučavati u raspoznavanju što je sveto i čisto. Treba prosuditi prema Božjim odredbama. Pred svojim Bogom Ezekiel se u znak poniznosti i štovanja spušta licem do zemlje. Nije to puka formalnost „klanjanja" već je to napajanje na euharistiji iz koje se preko svećenika napajaju žedne duše vjernika.
Osoba koja je pedeset godina slavila Boga Svetom Euharistijom, sigurno će nastaviti moliti pred istim Bogom gledajući ga oči u oči za sve one koje je blagoslivljao, krštavao, ispovijedao, vjenčavao, pomazivao, pokapao… Neka i nas zagovara na našem životnom hodu prema nebeskom domu… Amen.
NA KRAJU MISE NAGLASIO SAM:
Zahvaljujem župniku vlč. Dini i svim župljanima na lijepom liturgijskom slavlju – velikom broju okupljanih vjernika, divnom i pobožnom pjevanju te osobito na pristupu Sv. Pričesti. TO JE NAJBOLJI ZNAK ZAHVALE, SPOMENIK SVEĆENIKU koji vas je duhovno vodio – pokojnom vlč. Mili. Taj dar koji imate DAR VJERE najveći vam je zalog – zdravi Duh koji imate – i s njim ćemo sve ostalo što je uništeno uspješno obnoviti. Neka vas prati Božji blagoslov…
pop Ante Luketić, župnik oštarski i cerovnički

 

 

 

 


Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Istinoljubivi

Istinoljubivi

Komentirano: 11.2.2019. | 19:19

1

Nigdje ne piše da je don Milin koljač Hrvat i katolik čija majka je bila župska podvornica. Da je kojim slučajem bio Musliman ili Srbin...

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Zbivanja u Lapcu kroz prosinac

Zbivanja u Lapcu kroz prosinac

29.12.2018. | 22:23
Donji Lapac- U mjesecu prosincu bilo je jako živo u najmlađoj župi Gospićko-senjske biskupije onoj u Donjem Lapcu . U crkvi posvećenoj svetom Ivanu Pablu II. došao je na zornicu 6.12. i sv Nikola koji je obradovao najmlađe sa paketićima. Paketići su donacija , kako ističe župnik
Likaplus.hr : Novo krštenje u Donjem Lapcu

Novo krštenje u Donjem Lapcu

25.11.2018. | 18:58
Novo krštenje u župi u Donjem Lapcu
Likaplus.hr : I u Lapcu spomen na kraljicu  Katarinu

I u Lapcu spomen na kraljicu Katarinu

27.10.2018. | 20:53
I Donjem Lapcu proslavili spomendan kraljice Katarine Kotromanić
Likaplus.hr : Župljani Lapca hodočastili u Ludbreg i Krašić

Župljani Lapca hodočastili u Ludbreg i Krašić

19.10.2018. | 7:13
Župljani Donjeg Lapca hodočastili u Ludbreg i u rodo mjesto blaženog Alozija Stepinca
Likaplus.hr : Kardinal Puljić dolazi u Donji Lapac

21.listopada-petak

Kardinal Puljić dolazi u Donji Lapac

15.10.2018. | 22:17
TRODNEVNICA U ŽUPI SV. IVANA PAVLA II U DONJEM LAPCU UOČI ŽUPNE SVETKOVINE SV. IVANA PAVLA II
Likaplus.hr : Krštenje petog djeteta u Srbu

Krštenje petog djeteta u Srbu

23.9.2018. | 21:00
Krštenje petog djeteta u Srbu
Likaplus.hr : U Boričevcu  proslavljen patron župe

U Boričevcu proslavljen patron župe

9.9.2018. | 8:45
Boričevac/Donji Lapac-U Boričevcu 8.rujna svečano je proslavljen patron župe Mala Gospa
Likaplus.hr : Biskup Ivan Milovan u Donjem Lapcu

Uoči Velike Gospe

Biskup Ivan Milovan u Donjem Lapcu

17.8.2018. | 18:47
Likaplus.hr : Riječani u posjetu Donjem Lapcu

Riječani u posjetu Donjem Lapcu

9.7.2018. | 20:42
Donji Lapac-Dana 07.07.2018. godine, pedesetak hodočasnika bakarskog kraja predvođenih organizatorima iz župe Hreljin s područja Riječke nadbiskupije posjetilo je Donji Lapac, najmlađu župu na području Gospićko senjske biskupije. Hodočasnici su srdačno dočekani od strane župnika,
Likaplus.hr : Sveti Ivo proslavljen i u Donjem Lapcu

Sveti Ivo proslavljen i u Donjem Lapcu

25.6.2018. | 23:26
U Donjem Lapcu svečano je proslavljena svetkovina rođenja sv.Ivana Krstitelja ,ili svetog Ive kako ga naziva narod iz Bosne.Svečanu župnu misu predslavio je fra Bono Tomić,župnik župe sv.Ante Padovanskog u Bihaću. Iako je župa u Donjem Lapcu posvećena Sv.Ivanu Pavlu II., a glavni
Likaplus.hr : Zahvala za ministrantsku službu,čitače...

Zahvala za ministrantsku službu,čitače...

18.6.2018. | 21:07
Donji Lapac- U nedjelju 17.lipnja 2018. u župi sv Ivana Pavla II. u Donjem Lapcu bila je nedjelja zahvale. Naime, na misi u 11,00 sati dvojica ministranata, Marin Gogić i Matej Borovičkić, službeno su završili svoju redovitu ministrantsku službu.Oni će i dalje povremeno posluživa
Likaplus.hr : Misa zahvalnica za kraj školske godine

Donji Lapac

Misa zahvalnica za kraj školske godine

16.6.2018. | 14:20
Donji Lapac-Završetak školske i vjeronaučne godine obilježen je svetom misom zahvalnicom.Misu je predslavio vlč Dino Rupčić -župnik u Donjem Lapcu.
Likaplus.hr : Sv Ante proslavljen u župi Donji Lapac

Sv Ante proslavljen u župi Donji Lapac

15.6.2018. | 13:40
Donji Lapac- Spomendan sv Antuna Padovanskoga , sveca svega svijeta, svečano je proslavljen u župi sv Ivana Pavla II. u Donjem Lapcu. Župljani , koji su uglavnom podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, posebno časte sv Antuna Padovanskoga.
Likaplus.hr : Tijelovo u Lapcu -procesija kroz mjesto

Tijelovo u Lapcu -procesija kroz mjesto

1.6.2018. | 22:44
Treću godinu zaredom vjernici najmlađe župe Gospićko- senjske biskupije sv. Ivana Pavla II u Donjem Lapcu proslavili su svetkovinu Tijelova.Muževi su bili odjeveni u narodne nošnje, te su nosili su baldahin -nebo, a djelatnici PP Lapac ferale - lampe uz baldahin.Dio žena i djece
Likaplus.hr : Svibanjski maraton-don Kaćunko u Lapcu

Svibanjski maraton-don Kaćunko u Lapcu

29.5.2018. | 11:19
Donji Lapac- "Duhovni maraton" u Donjem Lapcu se nastvio pa je nakon fra Ivana Lukača župu posjetio i don Anđelko Kaćunko koji se rado odazvao pozivu župnika Dine Rupčića. U 16,00 je bio nagovor u crkvi i poslije prilika za ispovijed. A u 17,00 sati je bila sveta misa koju je pr
Likaplus.hr : 50 godina bračne vjernosti Franje i Luce

50 godina bračne vjernosti Franje i Luce

29.5.2018. | 11:09
Donji Lapac- Izgleda nestvarno u vrijeme kada se mnogi brakovi u Hrvatskoj rastavljaju da u Donjem Lapcu jedan bračni par slavi 50 godina zajedničkog života u posvećenom braku. Vjenčali su se davne 1968. godine u Kraljevoj Sutjesci. Poklonili su bračni par Franjo i Luce hrvatsko
Likaplus.hr : "Duhovni maraton" u Lapcu

"Duhovni maraton" u Lapcu

22.5.2018. | 8:45
Donji Lapac- Župljani Donjeg Lapca uistinu u mjesecu svibnu imaju svoj svojevrsni "duhovni maraton".Naime, svaki dan je u 16,30 molitva svte krunice i mogućnost za ispovijed. U 17,00 sati je sveta misa i pripovijed, a na kraju svete mise svaki dan kratko euharistijsko klanjanje
Likaplus.hr : Velebno slavlje u najmlađoj župi

Velebno slavlje u najmlađoj župi

9.5.2018. | 23:25
Donji Lapac-U subotu 5.svibnja 2018. je bio velik dan za žitelje Donjeg Lapca i njihovu najmlađu župu i crkvu koja je posvećena velikom i svetom papi Ivanu Pavlu II. Naime, taj dan krizmalo se 12 mladića i djevojaka i primili "pečat dara Duha Svetoga"
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :