Srijeda , 24.2.2021. | 17:37

Brinje

Objavljeno: 4.11.2019. u 9:08
Prikaza: 2410

Brinje

Hoće li (ne)otkup mlijeka ugasiti OPG-ove

Brinje : Hoće li  (ne)otkup mlijeka ugasiti OPG-ove

Proračunom za poljoprivredu, koji je smanjen za pet posto, nisu zadovoljni ni poljoprivrednici, posebno stočari u Lici. Na poruke kako su im poticaji povećani za šest posto odmahuju rukom. Udruge poljoprivrednika negoduju! Kažu da su oni najveći gubitnici novog proračuna. Zbog najave prestanka otkupa mlijeka – u Brinju i okolici panika. Ako se ne nađe rješenje, Hrvatska će biti siromašnija za tisuću mliječnih krava, a preko granice bi mogle odseliti još brojne obitelji.
Na području brinjske doline u Lici <strong style="box-sizing: border-box;">120 obitelji uzgaja oko tisuću muznih krava</strong>. Nekada je stoke bilo puno više pa tako i mlijeka. S deset tisuća proizvodnja je pala na tri tisuće litara na dan. Otkupljivač velika prehrambena tvrtka PIK iz Rijeke najavila je da će prestati s otkupom mlijeka, doznaje Dnevnik Nove TV.

"Razmišljali smo o tom scenariju, scenariju prodaje krava, jer svrhu nemaju. Za krava, tele sustav nemam uvjete, nemam zemlje za to i – Njemačka, idemo ća jer s familijom moram seliti, jer to je jedini izvor prihoda”, kaže Mario Kostelac, vlasnik OPG-a iz Brinja. Problem ima općina Brinje u kojoj su mnogi stanovnici zaposleni u poljoprivredi. Dvadesetak obitelji živi isključivo od uzgoja mliječnih krava.
"Ova brinjska kotlina je lijepa, sva je kompletno obrađena i bila bi stvarno šteta da propadne. Mi trenutno imamo oko 1000 grla krava na našem području, to nije veliki broj ali je za nas dosta bitan”, napominje Zlatko Fumić, načelnik općine Brinje iz redova HSS-a.
A još je bitniji onima koji žive isključivo od stočarstva, poput Gorana. Ukidanje organiziranoga otkupa za njega i obitelj značilo bi gotovo sigurno bankrot."Bili smo pred tjedan dana razgovarali sa direktorom i on je rekao da je njima neisplativo mlijeko s naših terena tu u Brinju. Da su njima troškovi visoki da se oni s time ne mogu pokrivati”, otkriva Goran Fumić, vlasnik OPG-a iz Brinja. Hoće li se i kome moći prodati ovo nepasterizirano punomasno mlijeko? U rješavanje problema uključili su se općina i županija.
"Općina može nekim sredstvima, ali malim sredstvima sufinancirati to, ne znam koliko će se županija uključiti, međutim Ministarstvo nam nije ništa konkretno financijski ponudilo meni i mojim sugrađanima”, kaže načelnik općine Brinje.
U nadležnom Ministarstvu kažu da je proračun za iduću godinu smanjen za 5 posto, ali će poticaji biti veći za 6 posto.

"Ja sad neću govoriti koliko je obiteljskih gospodarstava propalo samo onih koji su se bavili proizvodnjom mlijeka, negdje oko 60 tisuća, negdje oko 300 tisuća ljudi u Slavoniji i po cijeloj Hrvatskoj je ostalo bez posla”, ističe Mato Mlinarić, predsjednik udruge Nezavisni seljaci Hrvatske.

Reproduktor videozapisa
 
00:00
02:12

HPK: Radimo na spašavanju otkupa mlijeka u Lici od 120 malih proizvođača

Predsjednik Hrvatska poljoprivredne komore Mladen Jakopović sudjelovao je u Brinju na radnom sastanku sa županom ličko-senjske županije Darkom Milinovićem i načelnikom općine Brinje Zlatkom Fumićem na kojem se razgovaralo o pronalaženju rješenja vezano za probleme s otkupom mlijeka od malih proizvođača s ovog područja.

„Hrvatska poljoprivredna komora od početka je uključena u rješavanje ovog problem. PIK Rijeka od 1. studenoga prestaje s otkupom mlijeka pa se u problemima našlo 120 proizvođača s područja općine Brinje. Iako se ne radi o velikim količinama, u pitanju je veliki broj kooperanata, zbog čega smo odmah pokrenuli inicijativu za rješavanje ovog problema”, izjavio je predsjednik HPK Mladen Jakopović nakon sastanka, prenosi agrobiz.

„Samo u mjestu Brinje u problemu se našlo oko 20 obitelji kojima je to jedini prihod, dok je dijelu proizvođača to dopunska djelatnost. Pokrenuli smo inicijativu i odmah, nakon što smo od naših članica dobili informaciju da se otkazuje otkup od malih proizvođača, zatražili sastanak s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković", kazao je Jakopović.

U HPK vjeruju kako će u idućih nekoliko dana izaći sa sustavnim rješenje kojim će se spasiti dio proizvodnje mlijeka u Lici. Proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj godinama se suočava s problemima, a na ovom primjeru će se pokazati da je uz zajedničku inicijativu i napor svih dionika moguće zaustaviti daljnji pad proizvodnje mlijeka. To se posebice odnosi na zaštitu malih proizvođača, s malim količinama koji su na udaru velikih mljekara, koje tvrde kako im se prikupljanje malih količina mlijeka, na velikom prostor financijski ne isplati, ističe Jakopović.

Budući da je generalni problem situacije s mljekarstvom u Brinju prikupljanje i odvoz mlijeka, sudionici sastanka naglasili su kako se to mora organizirati na tome području. I župan Milinović podržao je sva nastojanja da se na području cijele Županije nađe sustavno rješenje koje će u to uključiti svakog proizvođača mlijeka iz Ličko-senjske županije.
Župan Milinović kazao je da će županija pomoći u nalaženju rješenja. No problem je što, kad županija i da velika sredstva za poljoprivredu, "država ne da ni kune”.

S obzirom na dalji pad proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj, mljekare ne vide isplativu računicu za otkup u nekim krajevima, već se još više okreću uvozu, navodi Večernji list.

U prvih šest mjeseci 2019. od farmera je otkupljeno 228,4 tisuće tona ili 10.0001 manje nego u istom razdoblju lanjske godine. Ukupna prerada mlijeka bila je manja 2%. Vrijednost uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda rasla je 16%, na blizu 120 mil. eura, dok je vrijednost izvoza bila oko 34 mil. eura, 2% veća u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Župan posjetio Općinu Brinje

Župan posjetio Općinu Brinje

13.3.2018. | 13:16
Ličko-senjski župan dr. Darko Milinović u pratnji najbližih suradnika posjetio je Općinu Brinje. Milinović je u Vatrogasnom domu u Brinju sa načelnikom Zlatkom Fumićem održao radni sastanak na kojem se razgovaralo o dosadašnjim i budućim ulaganjima u tu općinu.
Likaplus.hr : 26.godišnjica zločina nad policajcima

Žuta Lokva-srpski zločin

26.godišnjica zločina nad policajcima

24.8.2017. | 18:01
Likaplus.hr : Zbog psa ubio čovjeka?

Zbog psa ubio čovjeka?

23.5.2017. | 8:46
Likaplus.hr : HEP donirao nova računala

OŠ "L.Perkovića" u Brinju

HEP donirao nova računala

3.5.2016. | 12:45
Likaplus.hr : Nezakonito odstrijelio košutu

Rapain Dol-općina Brinje

Nezakonito odstrijelio košutu

14.3.2016. | 10:40
Likaplus.hr : Žuta Lokva i ubijanje policajaca

24.godišnica zločina

Žuta Lokva i ubijanje policajaca

24.8.2015. | 18:02
Likaplus.hr : Izmjestili gnjezdo roda

Radnici Elektrolike Gospić

Izmjestili gnjezdo roda

12.3.2015. | 13:44
Likaplus.hr : U Brinju dočekom u podne-turistička godina

Nova godina -turizam

U Brinju dočekom u podne-turistička godina

30.12.2014. | 20:10
Likaplus.hr :  I Brinje Novu čeka u podne!

Prvi lički „uranjeni doček“

I Brinje Novu čeka u podne!

18.12.2014. | 14:33
Likaplus.hr : Olimpijski festival dječjih vrtića iz LSŽ

U Brinju održan

Olimpijski festival dječjih vrtića iz LSŽ

27.5.2014. | 22:32
Likaplus.hr : Pošumljavanje u Brinju

Pošumljavanje u Brinju

13.11.2013. | 22:56
Likaplus.hr : Dani planinara

Dani planinara

12.7.2013. | 23:00
Likaplus.hr : Pobjednik na Olimpijadi dječijih vrtića LSŽ

„TRATINČICA“ BRINJE

Pobjednik na Olimpijadi dječijih vrtića LSŽ

17.5.2013. | 23:50
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :